RECEPT: Bylinkovo-ovocné pralinky z Pečie celé Slovensko

Máte šikovné ruky a radi prijímate neľahké výzvy? Čo tak skúsiť vytvoriť domáce pralinky? Takáto ručne a s láskou vyrobená bonboniéra sa môže stať nádherným darčekom pre milovanú osobu. Tieto pralinky v relácii Pečie celé Slovensko pripravila súťažiaca Anka. Ukrývajú v sebe kombináciu viacerých bylín a ovocných druhov. Nevyzerajú úchvatne?

Upokojujúce pralinky:

  • 100 ml šľahačkovej smotany 33 %
  • 100 g mrazeného lesného ovocia
  • 10 g sušenej levandule
  • 2 kvapky levanduľového extraktu
  • 200 g ruby čokolády
  • 300 g tmavej belgickej čokolády (min. 52 %)
  • Farba na čokoládu

Posilňovače imunity:

  • 100 ml šľahačkovej smotany 33 %
  • 50 g masla
  • 50 g marakujového pyré
  • 30 g zázvorového shotu
  • 1 citrón
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 ČL sušeného zázvoru
  • 250 g bielej belgickej čokolády
  • 30 g prášku z lyofilizovaných malín

Postup prípravy praliniek:

  • Šľahačkovú smotanu privedieme k varu spolu s lesným ovocím a sušenou levanduľou. Odstavíme precedíme, zalejeme ruby čokoládou a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Na záver pridáme dve kvapky levanduľového extraktu. Necháme vychladnúť.
  • Urobíme si druhú náplň, smotanu privedieme do varu, pridáme marakujové pyré, zázvorový shot, kôru z jedného citrónu, zázvor a kurkumu. Precedíme a zalejeme nalámanú bielu čokoládu a maslo. Zakryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky vychladiť.
  • Náplň do praliniek nesmie mať pri plnení vyššiu teplotu ako 30 stupňov, inak by sa čokoláda začala topiť.
  • Nafarbíme si polykarbonátovú formu na pralinky, farbu rozpustnú v tukoch si najskôr zahrejeme na 45 stupňov, potom si ju vytemperujeme na 27 stupňov a následne opäť zahrejeme na 30 stupňov. Farbíme pomocou žiniek.
  • Keď nám farba zaschne, dáme si približne 80% z celkového množstva čokolády zohriať vo vodnom kúpeli.
  • Nasleduje fáza zohrievania čokolády, aby bola čokoláda hladká, lesklá a pri zahryznutí chrumkala, musíme sledovať jej teplotu pri spracovaní. Tmavá čokolády by nemala presiahnuť viac ako 44 stupňov.
  • Po zahriatí nasleduje fáza temperovania, ochladzovania na pracovnú teplotu. Do rozohriatej čokolády pridáme postupne zvyšok tuhej čokolády. Tuhá čokoláda sa začne rozpúšťať, roztopená časť mierne ochladzovať a hustnúť. Opatrne čokoládu miešame. Vo výsledku by mala mať horká čokoláda 32 stupňov.
  • Čokoládu môžeme nalievať do pripravenej formy, pracujeme veľmi rýchlo, aby nestuhla, aby sme sa zbavili prebytočných bublín, formu s čokoládou niekoľkokrát buchneme o pracovný stôl. Potom čokoládu vylejeme do misky, povrch očistíme a dáme zachladiť.
  • Stuhnutú čokoládu plníme vychladnutou levanduľovou plnkou asi milimeter pod okraj a necháme opäť tuhnúť v chladničke.
  • Nasleduje fáza uzatvárania pralinky. Znovu rozpustíme zvyšnú čokoládu, necháme ju temperovať ako v úvode a hotovú čokoládu nalejeme do formy. Stierkou zotrieme zvyšnú čokoládu z formy a znova dáme pralinky zachladiť.
  • Približne po 20 minútach je celý proces na konci. Pralinky môžeme vybrať z formy.
  • Vychladnutú zázvorovú zmes vyberieme a pomocou lyžičky rýchlo tvarujeme guličky, ktoré obaľujeme v prášku z lyofilizovaných malín.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE