Krvný tlak: Prírodné spôsoby, ako ho udržať v norme

ako znížiť krvný tlak prirodzene

Vysoký krvný tlak, známy aj ako hypertenzia, je jedným z hlavných rizikových faktorov vzniku srdcových chorôb, ktoré patria medzi najčastejšie príčiny úmrtí na celom svete. Hoci liečba hypertenzie je často spojená s užívaním liekov, existujú aj prírodné spôsoby, ako udržať krvný tlak pod kontrolou. Nemusíte hneď meniť životného partnera, ktorý vám krvný tlak dvíha na dennej báze. Stačí zmena životného štýlu a spôsobu stravovania. Ide do toho s nami?

Zdravá a vyvážená strava

Kto chce bojovať proti vysokému krvnému tlaku, musí vystúpiť zo svojej zóny komfortu a zmeniť svoje stravovanie. Konzumácia dostatočného množstva ovocia a zeleniny poskytuje telu nielen potrebné vitamíny a minerály, ale aj vlákninu, ktorá má priaznivý vplyv na reguláciu krvného tlaku. Naučte sa konzumovať aspoň raz denne čerstvé ovocie a nezabúdajte si ku každému jedlu pridať aj vlákninu vo forme zeleniny. K celozrnnému pečivu na raňajky, k obedu i k večeri. Alebo aspoň raz za deň. Prekvapte svoje telo.

Pozornosť by sme mali venovať aj potravinám bohatým na omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú znižovať zápaly v tele a prispievajú k zdravému kardiovaskulárnemu systému. Tieto zdravé tuky nájdeme najmä v rybách, ako sú losos, makrela a sardinky, alebo v rastlinných zdrojoch (ľanové a chia semienka).

Tip: Pozor, nadmerná konzumácia soli vedie k zadržiavaniu tekutín v tele, čo môže spôsobiť zvýšenie krvného tlaku. Preto je vhodné obmedziť príjem soli a uprednostňovať potraviny s nízkym obsahom sodíka.

Pravidelný pohyb

Musíte sa do fyzickej aktivity doslova nútiť? Začať sa dá aj mierne. Vymeniť výťah za schody, prejsť pár metrov pešo, a nie autom. Pravidelné cvičenie posilňuje srdce, zlepšuje prietok krvi a pomáha pri regulácii telesnej hmotnosti, čo následne ovplyvňuje aj krvný tlak. Aeróbne aktivity, ako sú chôdza, beh, plávanie či bicyklovanie, znižujú hladinu krvného tlaku tým, že zlepšujú funkciu srdca a ciev. Na podporu zdravia sú však prospešné aj silové cvičenia, ktoré posilňujú svalstvo a zlepšujú metabolizmus.

Zdravo schudnúť

Ďalším významným faktorom, ktorý ovplyvňuje krvný tlak, je telesná hmotnosť. Nadmerná hmotnosť (najmä tukové vankúšiky na bruchu) je úzko prepojená s vyšším rizikom hypertenzie. Už aj malé zníženie hmotnosti môže mať pozitívny vplyv na zníženie krvného tlaku. Aby ste dosiahli a udržali si zdravú hmotnosť, musíte skombinovať nový spôsob stravovania s pravidelným pohybom, teda vyskúšať zásadu č. 1 a 2 v praxi.

Odporúčame: TOTO sú dokonalé kombinácie dvoch astrologických znamení, ktoré k sebe jednoznačne patria!

hypertenzia
Depositphotos

Stres pod kontrolou

Ak si chcete udržať zdravý krvný tlak, treba poraziť aj ďalšieho nepriateľa. Tentoraz nejde o lenivosť, ide o stres. Chronický stres môže viesť k zvýšeniu srdcovej frekvencie a k zužovaniu ciev, výsledkom čoho je vyšší krvný tlak. Naučte sa tráviť viac času v prírode, kde dochádza k prirodzenému upokojeniu nervového systému. Pravidelné prechádzky v prírode majú preukázateľne pozitívne účinky na náladu aj krvný tlak.

Rovnako dôležitý je aj dostatočný a kvalitný spánok, ktorý umožňuje telu regenerovať sa. Nič nové pod slnkom. Ak teda viete, že nedostatok spánku môže zvýšiť riziko vzniku vysokého krvného tlaku, dbajte na dostatočne dlhý spánok, ideálne v trvaní 7-9 hodín denne.

Obmedzte alkohol a fajčenie

Nadmerné množstvo alkoholu vedie k zvýšeniu krvného tlaku, preto by mala byť jeho konzumácia mierna – maximálne jeden pohár denne pre ženy a dva pre mužov. Fajčenie má takisto nepriaznivý vplyv na cievy a srdce, pretože nikotín spôsobuje ich zužovanie, čo vedie k zvýšeniu tlaku v obehovej sústave. Ak sa neviete nikotínu vzdať, aspoň jeho príjem obmedzte. Ušetríte nielen svoje srdce, ale aj peniaze.

Účinné minerály a bylinky

Významnú úlohu v boji proti vysokému tlaku zohrávajú aj minerály, ako sú draslík a horčík, ktoré pomáhajú regulovať krvný tlak. Draslík pomáha vyrovnávať účinky nadmerného príjmu sodíka a uvoľňuje cievy, zatiaľ čo horčík prispieva k správnemu fungovaniu srdca a celkovému uvoľneniu svalstva. Potraviny bohaté na tieto minerály, ako sú banány, brokolica, mandle a špenát, by mali byť súčasťou našej každodennej stravy.

Aj bylinky pomáhajú pri regulácii krvného tlaku. Cesnak je známy priaznivými účinkami na srdcovo-cievny systém, vrátane schopnosti znižovať krvný tlak. Zelený čaj obsahuje antioxidanty, ktoré podporujú zdravie srdca, a hloh je tradične používaný na podporu krvného obehu. Príroda vám podáva pomocnú ruku, prijmite ju!

Dobrá rada na záver

Všetky tieto prirodzené spôsoby môžu významne prispieť k udržiavaniu zdravého krvného tlaku a k celkovému zdraviu srdcovo-cievneho systému. Je však dôležité, aby ste zmeny vo vašom životnom štýle vždy konzultovali s lekárom, najmä ak už užívate lieky na krvný tlak. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE