Kašeľ je nepríjemný spoločník. Ako proti nemu bojovať?

Kašeľ je nepríjemným spoločníkom v každom ročnom období. Suchý, dráždivý či vlhký kašeľ – z času na čas potrápi nejedného z nás a nevyhýba sa ani malým, ani veľkým. Obdobie jesene a blížiacej sa zimy je častokrát živnou pôdou pre výskyt mnohých viróz a chrípok a sprievodným príznakom býva vtedy práve kašeľ.

Keď nás kašeľ prepadne, zvykneme ísť rovno do lekárne, aby sme sa zásobili množstvom vitamínových doplnkov na podporu imunity, ako aj prípravkov na potlačenie rôznych druhov kašľa. Niektorí z nás ale siahajú iba po prírodných zdrojoch.

Tie totiž nezaťažujú ľudský organizmus tak veľmi, ako práve voľnopredajné liečivá z lekárne. Prinášame vám tipy prírodných liečiv, ktoré uľavia od kašľa a dodajú vám vzpruhu do ďalších jesenných a zimných dní.

Rozoznávajte typ kašľa

Hlavne vtedy, keď sa vonku zhoršuje počasie a naše telo je náchylnejšie na choroby, ľudský organizmus napádajú baktérie a vírusy. Kašľom sa ich zbavujeme, niekedy však práve ten dokáže byť poriadne nepríjemný a trápi nás ako cez deň, tak i v noci.

Niekedy pri kašli zvykneme pociťovať aj tlak na prieduškách, pričom aj to je jeden z dôvodov, prečo siahame po prírodnej medicíne. Podľa toho, aký typ kašľa vás práve trápi, vyberajte bylinky či prípravky, ktoré vám účinne pomôžu. V opačnom prípade by vám ich užívanie neprinieslo želaný efekt.

Odporúčame: Alergia na prach nehrozí! Osvojte si tipy a triky, ako sa zbaviť prachu nadobro

suchý kašeľ

Zdroj: Depositphotos

Suchý kašeľ

Suchý kašeľ je charakteristický nepríjemným dráždením v krku, pričom vtedy nebudete vykašliavať žiaden hlien. Na suchý kašeľ sú najvhodnejšie a najúčinnejšie antitusiká, ktoré kašeľ tlmia. Najznámejšie z lekárne sú tie kodeínové, ktoré by sa však nemali užívať dlhodobo, pretože sú návykové.

Vlhký kašeľ

Pre vlhký kašeľ sú typické:

  • bolesť na prsiach
  • a vykašliavanie hlienu.

V prípade vlhkého kašľa nemusí ísť vždy o hlien, ktorý pochádza z dolných dýchacích ciest. Častokrát je to hlien, ktorý steká z dutín alebo z nosa. Na vlhký kašeľ sú vhodné mukolytiká, ktoré znižujú viskozitu hlienu a uľahčujú vykašliavanie. Na vlhký kašeľ sú účinné aj rôzne bylinné prípravky, napríklad z brečtanu, materinej dúšky, tymianu, prvosienky či skorocelu.

Podľa druhov kašľa by ste mali vyberať správne prípravky, nakoľko ich účinky sú rôzne. Niektoré tlmia kašľanie a iné práve uľahčujú uvoľňovanie hlienov. Takéto prípravky nikdy neužívajte súčasne, pretože to by vám mohlo zhoršiť váš zdravotný stav.

Neprehliadnite: Fermentované potraviny: Práve na jeseň sú pre naše zdravie nepostrádateľné!

čo na kašeľ

Zdroj: Depositphotos

Prírodné recepty na suchý i vlhký kašeľ

  • Šalvia lekárska výborne potláča zápal, pomáha vykašliavať a dokonca má aj antibakteriálne a antivírusové účinky. Čaj či odvar zo šalvie je účinný aj na kloktanie pri bolestiach hrdla.
  • Citrón a zázvor je dokonalá kombinácia na kašeľ, ale i bolesť hrdla či prechladnutie. A ako si pripraviť citrónovo-zázvorový sirup? Citrón aj s kôrou a zázvor nakrájajte na kúsky, vložte do sklenenej uzatvárateľnej nádoby, zalejte medom tak, aby boli zázvor s citrónom prekryté. Zatvorte a uložte do chladničky. Keď zmes pustí šťavu, môžete začať užívať. Zmes bude mať želatínovú konzistenciu. Užívajte po lyžičkách niekoľkokrát denne, prípadne si zmes pridajte do teplej vody či teplého nápoja a vypite.
  • Cibuľa je na kašeľ výborná vo forme čaju či sirupu. Cibuľový sirup je vhodný predovšetkým na vykašliavanie hlienov. Pripravíte si ho tak, že nakrájate cibuľu na kolieska a následne pokvapkáte medom. Dajte ju na noc do chladničky. Zo zmesi vznikne sirup, ktorý by ste mali užívať po lyžičkách 3x denne.
  • Pľúcnik lekársky je fantastická bylinka, ktorá prečisťuje dýchacie orgány a zároveň aj uľahčuje vykašliavanie a zmierňuje zápal dýchacích ciest. Pripravte si čaj zo sušeného pľúcnika lekárskeho –  zalejte lyžičku jeho suchej vňate vriacou vodou.
  • Cesnak a med je taktiež pri problémoch s kašľom vynikajúca dvojica, ktorá vám zaručene pomôže. Sirup z cesnaku a medu si pripravíte tak, že tri väčšie strúčiky cesnaku ošúpete, najemno rozdrvíte a vložíte do pohára. Po pár minútach pridajte dve veľké lyžice medu a premiešajte. Keď vás bolí hrdlo a kašlete, práve vtedy užívajte ideálne každú hodinu štvrť lyžičky tejto zmesi. Pomôže vám skvele uvoľniť dýchacie cesty a zbaviť vás neželaných hlienov.

Pri užívaní liekov na kašeľ a uvoľnenie dýchacích ciest nezabudnite na pitie dostatočného množstva tekutín, ako aj na pravidelné vetranie miestnosti. V prípade zapáleného hrdla či nádchy sa odporúča aj kloktanie slaným roztokom. Roztok zriedi hlieny, ktoré vám stekajú do nosohltanu, čím sa ľahšie odstránia a neprejdú do pľúc. Do vlažnej vody dajte lyžičku soli a kloktajte.

Odporúčame aj: Bolesť hrdla na jeseň i v zime potrápi malých aj veľkých: Ako si s ňou poradiť?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE