RECEPT: Sladké pirohy s bielym makom z Pečie celé Slovensko

Máte radšej pirohy v sladkej verzii? V tom prípade ste tu správne, o to viac, ak patríte aj k milovníkom maku. Súťažiaca Anička z relácie Pečie celé Slovensko pripravila pirohy s bielym makom. Biely mak má orieškovú chuť a v týchto pirohoch sa skvelo dopĺňa s osladenou kyslou smotanou a jahodami. Vyskúšate túto dobrotu aj vy?

Suroviny na cesto:

  • 350 g hrubej múky
  • 250 g jemného krémového tvarohu
  • Štipka soli
  • 1 vajce

Maková plnka:

  • 150 g mletého bieleho maku
  • 120 g kryštálového cukru
  • 6 PL vody

Suroviny na omáčku:

  • 500 g kyslej smotany 30 %
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 PL práškového cukru
  • Kôra z jedného citrónu
  • 150 g masla
  • 500 g čerstvých jahôd

Dekorácie:

  • čerstvá mäta
  • 100 g mandľových lupienkov
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 10 g lyofilizovaných jahôd

Postup prípravy pirohov:

  1. Z tvarohu, múky, vajca a soli vypracujeme cesto.
  2. Cesto vyvaľkáme na 2-3 mm hrúbku a vykrajujeme kolieska, ktoré plníme makovou plnkou.
  3. Makovú plnku si pripravíme zmiešaním mletého maku, cukru a vody. Kolieska pozliepame.
  4. Takto pripravené pirohy uvaríme v osolenej vode. Povaríme 5-7 minút a dierovanou naberačkou vytiahneme von. Opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
  5. Polejeme roztopeným maslom, kyslou smotanou, ktorú sme zmiešali s cukrom, vanilkovým cukrom a pridali sme nastrúhanú citrónovú kôru. Navrch poukladáme nakrájané čerstvé jahody.
  6. Na ozdobu si dáme skaramelizovať cukor, pridáme mandľové lupienky, zmes dáme na papier na pečenie a dáme zapiecť do rúry na 180 stupňov na 5-7 minút. Nalámeme a dozdobíme si pirohy aj s čerstvou mätou.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE