Máte radi tunajšie vlašské orechy? V tom prípade si ich možno s radosťou vychutnáte aj v rôznych dezertoch a múčnikoch. Klasikou je orechový závin, no vlašské orechy sú tiež neoddeliteľnou súčasťou mnohých vianočných dobrôt. A čo také talianske tiramisu? Tam sa síce bežne vlašské orechy nepridávajú, no prečo to nevyskúšať? Toto fantastické orechové tiramisu pripravil v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaci Tomáš.
Orechové piškóty:
- 4 vajcia
- 100 g kryštálového cukru
- 120 g krupicovej múky
- 50 g vlašských orechov
Krém:
- 250 g mascarpone
- 125 g jemného tvarohu
- 2 PL práškového cukru
- 1 ks vanilkového cukru
- 250 ml šľahačky 33 %
Ďalšie suroviny na tiramisu:
- 0,5 dl orechového likéru
- 50 g nasekaných vlašských orechov
- 2 PL kávy
- 2 PL kakaa
- 100 g čokolády
- Orechy na ozdobu
- Lístky mäty
Postup prípravy tiramisu:
- Sirup – na začiatok si uvaríme kávu. Po vychladnutí do nej pridáme orechový likér.
- Orechové piškóty – žĺtky vymiešame s polovicou cukru. Druhú polovicu vyšľaháme s bielkami na tuhý sneh, ktorý pridáme s múkou a nasekanými orechmi k žĺtkom a zľahka premiešame. Cesto dáme do vrecka, na plech položíme papier na pečenie a striekame piškóty. Posypeme ich posekanými orechmi a upečieme v rúre na 170 stupňov asi 10 minút.
- Krém – mascarpone dáme do misky a pridáme 2 PL cukru, vanilkový cukor a tvaroh, všetko poriadne prešľaháme. Postupne pridávame šľahačku a miešame, kým sa vytvorí jemná zmes.
- Vrstvenie – piškótu namočíme do kávovej zmesi a naukladáme na spodok pohárikov. Krém si dáme do plniaceho vrecka a striekame do pohárikov. Nasekané orechy nasypeme na krém, piškóty namočíme do kávy a ukladáme a celý proces ešte raz opakujeme. Ako posledný dáme krém. 2 PL kakaa a nasekané orechy zamiešame dokopy a posypeme na vrch.
- Čokoládová ozdoba – čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli. Premiešame a necháme vychladnúť. Pripravíme si papier na pečenie a naň si pomocou lyžičky dáme čokoládu, dvihneme papier, aby nám čokoláda trošku stiekla. Papier s čokoládou stočíme do rúrky a dáme chladiť do chladničky.
- Na záver ozdobíme tiramisu orechom, lístkom čerstvej maty a čokoládovou ozdobou.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko