Tiramisu pripravené podľa tradičných talianskych receptov je skutočná dobrota. No skúsili ste niekedy pripraviť tento zákusok aj v trochu netradičnej verzii? Tiramisu isto neuškodí, ak ho obohatíme napríklad o sviežosť citrusových plodov. Pomarančové tiramisu pripravila v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaca Janka. Skúsite ho tiež?
Cesto:
- 3 vajcia veľkosti M
- 105 g kryštálového cukru
- 100 g polohrubej múky
- 1 PL vanilínového cukru
- 1 PL krupicového cukru
- Štipka soli
Mascarpone plnka:
- 500 g mascarpone
- 1 vanilkový lusk
- 250 ml smotany 33 %
- 150 g trstinového cukru
Pomarančová plnka:
- 130 g kryštálového cukru
- 200 g pomarančovej dužiny
- 100 ml mandľového likéru
Ozdoba:
- 70 g kryštálového cukru
- 150 g čokolády
- 3 pomaranče
Postup prípravy tiramisu:
- Oddelíme si bielky od žĺtkov. Do žĺtkov pridáme cukor a začneme miešať do peny. Bielka vymiešame zo štipkou soli do tuhej peny.
- Do žĺtkovej zmesi vmiešame postupne múku a zľahka primiešame bielky.
- Na plech dáme papier na pečenie a cukrárskym vreckom s odstrihnutou špičkou striekame piškóty dlhé 10 až 12 cm. Posypeme ich cukrom (aj krupicovým aj vanilínovým) a necháme odpočívať 10 minút. Po uplynutí času dáme do rúry, ktorú sme si rozohriali na 150 stupňov. Pečieme 10 až 15 minút.
- Mascarpone dáme do robotického mixéra spolu s cukrom a vanilkovým luskom. Začneme miešať a postupne pridáme celú šľahačku.
- Pomarančová zmes - v hrnci si rozpustíme cukor, keď je bez kryštálikov, vlejeme mandľový likér. Pridáme dužinu z pomaranča a varíme, pokiaľ nie je zmes lepkavá. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- Kôru z pomaranča si zošúpeme škrabkou alebo nakrájame najemno a zasypeme 70 g kryštálového cukru.
- Vychladnuté piškóty si poukladáme na podnos, na ktorom budeme podávať. Vytlačíme si šťavu z pomaranču a tou potrieme piškóty, aby boli nasiaknuté.
- Do vrecka bez špičky dáme polovicu zmesi a nastriekame ju na piškóty. Postupne navrstvíme pomarančovú zmes. Na vrch dáme daľšie piškóty, ktoré tak isto potrieme pomarančovou šťavou.
- Druhú polovicu mascarpone si dáme do vrecka so špičkou a začneme striekať vzor. Na vrch poukladáme kôru z pomaranča a ozdobu z čokolády.
- V hrnci nad parou si roztopíme čokoládu. Odstavíme a necháme trošku vychladnúť. Na tácku si dáme papier na pečenie a malou lyžičkou urobíme akoby plné kruhy, ktoré prejdeme vidličkou a vznikne nám krásna ozdoba.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko