Kuracia pečeň je jednou z najkonzumovanejších bielkovín na svete a je zároveň aj jednou z najvýživnejších potravín, ktoré si môžeme dopriať. Pečeň je totiž zdrojom živín v tele. Tento životne dôležitý orgán čistí toxíny a spracováva vitamíny a minerály počas trávenia, pričom niektoré odovzdáva ako palivo pre telesné funkcie a iné ukladá na energiu.
Ľudia kuraciu pečienku často buď milujú, alebo nenávidia. A to aj pre jej výraznú chuť – intenzívnu mineralitu, ktorá sa dobre spája so sladkým ovocím a zeleninou a aromatickými tukmi. Tie dodávajú bohatosť jedlám, na ktoré sme zvyknutí aj my v našich zemepisných šírkach.
Kuracia pečienka
Kuracia pečeň má mimoriadne vysoké hladiny vitamínu A – základnej živiny, ktorá môže byť pri nadmernej konzumácii toxická. Z tohto dôvodu dbajte na obmedzenie veľkosti a frekvencie podávania – 1 až 2 polievkové lyžice kuracej pečene raz týždenne úplne postačí.
Uvarenú kuraciu pečeň skladujte v chladničke alebo v mrazničke, ak ju neplánujete zjesť do jedného alebo dvoch dní. Kurčatá sa často spájajú s chorobami prenášanými potravinami spôsobenými baktériami, ako sú Salmonella a Campylobacter, a prijatie vhodných opatrení môže minimalizovať toto riziko.
Restovaná pečienka
Kuracia pečienka má vysoký obsah živín ako železo, vitamíny A, B a K. Obsahuje taktiež aj selén, zinok, meď a fosfor. Je aj výborným zdrojom železa! A preto, keď trpíte anémiou, práve 100 g pečienky pokryje vašu dennú dávku železa.
Ingrediencie:
- 800 g kuracia pečeň
- olivový olej
- 2 veľké cibule
- cesnak (podľa chuti)
- na dochutenie – mletá červená paprika, celá (drvená) rasca, mleté čierne korenie, soľ
- na zahustenie – Solamyl rozmiešaný vo vode (ale nemusí byť)
Postup prípravy:
Kuraciu pečienku umyte, osušte, odblaňte a nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu nakrájajte nadrobno a pripravte si väčšiu panvicu s prikrývkou. Na oleji orestujte cibuľu do sklovita. Pridajte pečienku, zasypte mletou červenou paprikou a okoreňte. POZOR - solí sa vždy až nakoniec.
Pečienku opečte, aby sa zatiahla, a prikryte ju. Takto ju duste približne 5 minút. Pečienka si pustí vlastnú šťavu. Panvicu odkryte, pridajte roztlačený cesnak a ak je to potrebné, podlejte trochou vody. Restujte do zmäknutia a podľa potreby pečienku môžete zahustiť Solamylom. Na záver osoľte.
Neprehliadnite: Cvičenie na dovolenke - ako zostať vo forme aj počas cestovania?
Zdroj: Depositphotos
Kuracia pečienka po gazdovsky
Vyskúšajte si pripraviť kuraciu pečienku práve týmto spôsobom a vy i vaši blízki sa budete doslova zalizovať! Ako na to?
Ingrediencie:
- 500 g kuracia pečienka
- 100 g údená slanina
- 1 cibuľa
- 2 jablká
- hladká múka
- vegeta
- kmín
- červená mletá paprika
- soľ a korenie
Postup prípravy:
Cibuľu očistíte a nakrájajte na polmesiačiky. Slaninku nakrájajte na čo najtenšie plátky. Kuraciu pečienku umyte, očistite a nechajte odkvapkať. Následne ju budete obaľovať v zmesi z hladkej múky, červenej papriky, vegety a korenia.
Na dno zapekacej misy položte plátky slaniny a prekryte ich cibuľou. Pečienku obaľte najprv v múčnej zmesi a potom zopár kúskov zabaľte do plátkov slaniny. POZOR - nie všetky pečienky, aby jedlo nebolo príliš mastné. Jednotlivé kúsky pečienky položte do zapekacej misy na cibuľku.
Na kuraciu pečienku položte plátky jablka a všetko zakryte slaninkou a posypte rascou. Pečte nezakryté v rúre na 200 °C približne 30 minút. Podávajte s ryžou. Dobrú chuť!
Odporúčame aj: Bobkový list a zemiaky na bolesť kĺbov? ÁNO - a použite ich takto!
Zdroj: Depositphotos
Kuracie pečienky na smotane
Kuracie pečienky na smotane sú doslova delikatesa. Tento rýchly recept je navyše plný železa a vitamínu B12. Vyskúšajte náš TOP recept!
Ingrediencie:
- 1 kg kuracích pečienok
- olivový olej
- 1 lyžica masla
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 smotana na šľahanie
- 2 lyžičky sušeného tymianu
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- soľ a korenie
- čerstvá petržlenová vňať na dochutenie
Postup prípravy:
Kuraciu pečienku umyte, očistite a nakrájajte na väčšie kúsky. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a odložte nabok. V hlbšej nepriľnavej panvici rozpustite lyžicu masla s trochou olivového oleja a keď je maslo rozpustené, pridajte cibuľku a na miernom ohni ju opekajte do zlatista.
Neskôr pridajte nakrájanú pečienku, korenie, tymián, cesnak a opekajte niekoľko minút, kým pečienka nebude opečená zo všetkých strán. Po niekoľkých minútach už len prilejte smotanu na šľahanie, trochu soli, dobre premiešajte a počkajte, až zmes začne bublať.
Varte to takto ešte asi 2 minúty, až sa všetky chute dokonale spoja. Hotovú omáčku podávame s posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou a čerstvým pečivom či s ryžou.