Rôzne sladké rolády sú veľmi vďačným dezertom. Nie sú náročné na prípravu, hotové sú raz-dva a pripraviť sa dajú s rôznou náplňou. Skvelou voľbou sú rolády s tvarovou plnkou alebo rozličnými krémami. Taktiež sa dá použiť ovocie i džem na dochutenie. Hotová roláda sa ľahko nakrája a poslúži ako nedeľný dezert alebo pohostenie pre návštevu. Nabudúce vyskúšajte túto kakaovo-vanilkovú roládu od Petry z Pečie celé Slovensko.
Roládová hmota kakaová:
- Bielky 5ks (120 g)
- Žĺtky 5ks (100 g)
- Cukor krupicový 155 g
- Kakao 50 g
Vanilkový a kakaový krém:
- Mlieko 400 ml
- Kryštálový cukor 50 g
- Krémový prášok (Gustin) 40 g
- Vanilínový lusk 1/2 ks
- Zmäknuté maslo 250 g
- Kakao 40 g
Čokoládová poleva:
- Horká čokoláda 130 g
- Olej trochu na rozriedenie
Postup prípravy rolády:
Roládová hmota kakaová:
- Bielky s 2/3 cukru vyšľaháme na tuhý sneh. 1/3 cukru a žĺtky vymiešame.
- Obidve hmoty spolu spojíme a primiešame preosiate kakao.
- Rozotrieme na plech pokrytý papierom a pri teplote 180 °C pečieme približne 15-20 min.
- Vychladíme.
- Je potrebné dať pozor, aby sa roláda nevysušila.
Vanilkový a kakaový krém:
- Zohrejeme 300 ml mlieka s cukrom a naškrabanou vanilkou, 100ml zvyšného mlieka zmiešajte v druhej miske s krémovým práškom.
- Zmiešame obe zmesi a uvaríme.
- Misku zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
- Vychladnutý krém dáme šľahať, postupne pridávame maslo a vymiešame do hladkého krému.
- Krém si rozdelíme na dve rovnaké časti.
- Do jednej časti zľahka vmiešame kakaový prášok.
- Z upečeného plátu stiahneme papier na pečenie.
- Následne na tú stranu (z ktorej sme stiahli papier) rovnomerne nanesieme biely krém.
- Naň zas rovnomerne nanesieme kakaový krém a pomocou papiera rovnomerne zatočíme.
- Roládu dáme zatuhnúť.
Čokoládová poleva:
- Čokoládu nahrejeme, pridáme olej na rozriedenie a na dosiahnutie lesku.
- Dôkladne vymiešame.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko