GRADA predstavuje skvelé novinky na september 2024

GRADA knihy september 2024

Mesiac september prináša z vydavateľstva GRADA množstvo zaujímavých a čítaniachtivých titulov. Môžete sa pridať k vašim deťom, ktorých tento mesiac prinavrátil do školských lavíc a upršané dni stráviť čítaním kníh. Predstavíme vám množstvo noviniek.

Neprehliadnite: Potrebujete peniaze rýchlo a na čokoľvek? Je to jednoduché

HUMAN DESIGN PRE RODIČOV 

Aypril Porter

Pochopte váš vzťah so svojimi deťmi cez optiku Human designu

Kniha pre rodiča, ktorý vidí, že jeho dieťa nie je rovnaké ako on a chce podporiť to, kým skutočne je.  Dieťa potom vyrastá s pocitom, že je videné, počuté, milované a uznávané vďaka tomu, že je jedinečnou bytosťou. Vyrastá s vierou v to, kým je a je dostatočne odolné na to, aby sa o svoje srdce podelilo so svetom. 

Human design vidí, počúva a oceňuje deti také, aké skutočne sú, vďaka čomu si dokážu vypestovať hlbokú́ vnútornú sebadôveru.Rodičovstvo je nepochybne jedno veľké dobrodružstvo, ktoré prináša množstvo výziev. Autorka Aypril Porterová vás prostredníctvom Human designu naučí, ako prekonať jeho nástrahy a zároveň si vytvoriť bližší a bohatší vzťah so svojimi deťmi, pochopiť a oceniť ich jedinečnosť, no takisto vidieť, čím sa od seba navzájom so svojím dieťaťom líšite. Výsledkom je, že môžete byť tou najlepšou verziou seba samých a súčasne pomáhať deťom, aby rozpoznali, kým sem prišli byť. 

O autorovi/autorke:   Celý svoj dospelý život strávila prácou v službách pre iných, okrem iného ako lekárska asistentka, odborníčka na nutričnú terapiu, mama v domácnosti, a dokonca aj inštruktorka potápania. V súčasnosti sa venuje druhým prostredníctvom svojej praxe Life and Human Design Coaching, kde pomáha ľuďom žiť život, po akom túži ich duša, a odraziť sa od syndrómu vyhorenia. Pomáha tiež rodičom vychovávať ich deti spôsobom, ktorý umožňuje deťom zostať vernými samým sebe. 

Pozri si aj: Ako obnoviť iskru vo vzťahu: 5 jednoduchých tipov!

HUMAN DESIGN PRE RODIČOV
GRADA

ZA LÁSKOU 2 – Pod hviezdami Paríža

Karolina Schützer

Román o francúzskej kaviarni a šanci na novú lásku

V roku 2023 Karolina debutovala Literárne oceňovanou knihou Pod hviezdami Paríža, ktorá sa rýchlo stala obľúbenou medzi čitateľmi a zabezpečila jej pozíciu medzi bestsellermi. 

Hovorí sa, že predtým, ako hviezdy zažiaria, najprv pohasnú. No Sophia má pocit, že jej hviezda zhasla dávno. Po totálnom faux pas v živom vysielaní pred celým Švédskom jej v práci odporučia vziať si povinnú dovolenku – vraj by mala trochu spomaliť. To sa im však ľahko povie, keď práve prišla o svoj najväčší kariérny sen. Lenže ako vravieva Sophiina babička: Osud vedie toho, kto chce, a ten, kto nechce, bude vlečený

Uprostred všetkého chaosu a sklamaní Sophiu zaskočí správa, že zdedila kaviareň uprostred Paríža,
o ktorej existencii ani len netušila! A tak sa vydáva do mesta lásky a tisícov svetiel, aby zistila, či by tam mohla nájsť svoje vytúžené šťastie. Lenže kaviareň, ktorú tam objaví, je v katastrofálnom stave a Sophia sa prepadá do ešte väčšieho zúfalstva. Nakoniec jej zostávajú len dve možnosti – vzdať sa alebo si svoje šťastie a úspech vybudovať nanovo na troskách minulosti.

O autorke:  Karolina Schützer (1984) je švédska novinárka a spisovateľka. Hnaná celoživotnou láskou k Francúzsku pracovala a študovala v Paríži. Spočiatku pôsobila ako televízna reportérka a redaktorka v Sveriges Television (Švédska národná televízia), neskôr sa s rodinou presťahovala do Uppsaly, aby si užívala pokojnejší životný štýl. V roku 2023 Karolina debutovala Literárne oceňovanou knihou Pod hviezdami Paríža, ktorá sa rýchlo stala obľúbenou medzi čitateľmi a zabezpečila jej pozíciu medzi bestsellermi. 

ZA LÁSKOU 2 – Pod hviezdami Paríža
GRADA

KAVIAREŇ PUMPKIN SPICE 

Laurie Gilmore

Príďte si vychutnať najlepšiu kávu s príchuťou lásky

Kaviareň Pumpkin Spice je milý romantický príbeh ako stvorený pre fanúšikov Gilmorových dievčat! 

Jeanie Ellisová nikdy nevlastnila kaviareň. Nielenže netuší, ako ju spravovať, no už vôbec nevie, ako zapadnúť medzi obyvateľov malého mestečka Dream Harbor. Je to však pre ňu vynikajúca príležitosť začať odznova, presne ako dúfala. 

Logan Anders má rád svoju pravidelnú dávku kofeínu v najlepšej a jedinej malomestskej Kaviarni Pumpkin Spice. Okrem toho sú jeho najdôležitejšími hodnotami stabilita, pokoj a vyhýbanie sa klebetám členov knižného klubu. No nová, trochu nemotorná a bláznivá majiteľka kaviarne ho vyvedie z miery. Pragmatického Logana rozčuľuje Jeanina spontánnosť a ju zase jeho nevrlosť. Avšak práve Logan je človek, ktorý je jej vždy ochotný pomôcť. 

O autorke:  Laurie Gilmore píše pôvabné malomestské romance plné bizarných obyvateľov a útulného prostredia. Zbožňuje knihy s dokonalou rovnováhou sladkej romantiky a pikantnosti. Snaží sa o to vo svojom písaní, čo sa odzrkadľuje aj v sérii Prístav snov. Ak ste si niekedy želali, aby ste žili v Stars Hollow (alebo aby sa Luke a Lorelai už konečne dali dokopy!), potom sú jej knihy tie pravé pre vás! 

KAVIAREŇ PUMPKIN SPICE
GRADA

DOM STARLINGOVCOV 

Alix E. Harrow 

MEDZI STROMAMI AKO JANTÁROVÝ PLAMEŇ ŽIARI OSAMOTENÉ OKNO 

Opal je sirota. Žije so svojím mladším bratom Jasperom v motelovej izbe a rozmýšľa nad tým, ako ho dostať preč z mesta, ktoré mu škodí, preč z motela, ktorý nemá budúcnosť, preč zo života, ktorý nikam nesmeruje. Nad sebou Opal vôbec nepremýšľa. Nesníva o ničom – snívanie je luxus pre ľudí, ktorí nie sú sami, pre ľudí, o ktorých sa niekto postará. Aj Opal kedysi snívala. Snívala o dome na kopci nad mestom, o okne, ktoré žiari do nočného lesa, o kľukatých chodbách a vôni vistérie. Keď sa však celkom náhodou ocitne v starlingovskom dome, otvorí sa pred ňou celkom iný svet a možno si na moment dovolí opäť snívať. No na konci každého sna čaká nočná mora. Arthur Starling žije v dome sám už celé roky. Keď sa pred bránou nečakane zjaví Opal, je to vina, ktorá Arthura prinúti prijať ju a ponúknuť jej pomoc. Pod jej rukami dom ožíva, leskne sa a rozvoniava. No medzi Arthurom a Opal visí nielen temné tajomstvo, ale aj nevypovedaná záhada, ktorá dom Starlingovcov obklopuje. A tajomstvá si vždy vypýtajú svoju daň. 

O autorke:   Alix E. Harrow je americká spisovateľka sci-fi a fantasy. Jej krátka beletristická práca „A Witch's Guide to Escape: A Practical Compendium of Portal Fantasies“ bola nominovaná na ceny Nebula, World Fantasy Award a Locus Award a v roku 2019 získala cenu Hugo.

DOM STARLINGOVCOV
GRADA

REGANOVÁ: Vražedná temnota 

Lisa Reganová

ZA ÚSVITU LEŽÍ MLADÝ PÁR PRI VYHASÍNAJÚCOM OHNI. DRŽIA SA ZA RUKY A MAJÚ OTVORENÉ OČI, NO ICH TELÁ SÚ UŽ STUDENÉ...  

Keď strážca parku nájde v lese telá Valerie a Tylera Yatesovcov, detektívka Josie Quinnová tuší, že ide o čosi viac ako len náhodnú otravu. Pitva jej dá za pravdu – Valerie niekto po smrti zastrčil do hrdla prívesok. Pri prehľadávaní okolia objaví Josiin tím tretí spacák, čo naznačuje, že v tú noc mohol byť pri ohni ešte niekto. Bola to tretia obeť alebo podozrivý? Mohla to byť žena, ktorá krátko nato vybehla z  lesa priamo pod kolesá Josiinho auta? Indície vedú Josie na miesta skryté hlboko v lese – do prepletených jaskýň a na statok mimo civilizácie, kde sa ľudia chodia skrývať a kde nájdu mladé dievča s vydesenými očami a obviazanými zápästiami, ktoré vie viac, ako hovorí. Na druhý deň ho však nájdu mŕtve a s rovnakým príveskom... Josie musí zistiť význam smrteľnej ozdoby a  chytiť zvráteného vraha skôr, ako príde o život ďalší nevinný človek. Alebo je už príliš neskoro a všetko pohltí temnota? 

REGANOVÁ: Vražedná temnota
GRADA

SWIFTOVCI 

Beth Lincoln  

Záhada. Darebáctvo. Vražda.  

Šarapata Swiftová na osud neverí. Čo tam po tom, že si všetci jej príbuzní myslia, že je pre svoje meno predurčená robiť problémy? Šarapata vie, že môže byť tým, kým chce – pirátkou, prieskumníčkou, ba dokonca detektívkou. A veruže má šťastie. Na rodinnej stretávke sa ktosi z jej rodiny pokúsil zabiť arcitetu Schadenfreude a jej prípad musí niekto prešetriť. S pomocou sestier a návštevy Erf sa ujme prípadu. Pátranie po skrytom poklade, narastajúci počet vrážd a kopa podozrivých však vyšetrovanie značne skomplikujú. Dokáže Šarapata odhaliť vraha skôr, než na to doplatí zvyšok domácnosti? Naučí sa opísať samu seba vlastnými slovami aj napriek tomu, že žije v rodine, pre ktorú sú definície také dôležité?  

O autorke a ilustrátorke:  Beth Lincoln strávila detstvo na niekdajšej viktoriánskej vlakovej stanici na severe Anglicka. Ako malá sa najviac bála porcelánových bábik, durhamského pantera a šatníkov, ktoré pred ňou čosi skrývali. Hoci nevyrástla do výšky, nezmúdrela ani sa nenaučila hrať na hudobnom nástroji, začala písať príbehy a tento zlozvyk jej vydržal dodnes. Ak práve nepíše, venuje sa rezbárstvu, robí neporiadok v byte alebo rozpráva o nevysvetliteľných udalostiach najbližšiemu možnému človeku. Medzi jej najobľúbenejšie veci patria duchovia, čipsy a čudné zastarané slová ako ambrel či bambuch. Swiftovci sú jej debutovým románom, ktorý vznikol z lásky k slovám, ku gotike a klasickej kriminálnej fikcii. Beth žije v meste Newcastle upon Tyne so svojím partnerom a dúfajme, že v čase, keď budete čítať túto knihu, bude žiť aj so psom.  

Claire Powell je najvychytenejšou ilustrátorkou kníh pre deti. V roku 2016 začala pracovať na svojej prvej zákazke a odvtedy sa nezastavila. Po rokoch strávených v Londýne si teraz užíva pokojnejší život v lone prírody v Derbyshire, kde býva s partnerom Stefanom (ten zrejme nesúhlasí s tým, že život s ňou je tichý).  

SWIFTOVCI
GRADA

STRATENÁ KNIŽNICA 

Rebecca Stead, Wendy Mass

Najlepšia detská kniha roka 2023 podľa Amazonu

Aj jediná knižka môže v správnych rukách znamenať dobrodružstvo 

Vezmite si knihu, nechajte tu knihu. Alebo oboje. To si jedného dňa na tabuľke pri malej knižnici, ktorá sa cez noc nečakane zjavila v parku mestečka Martinville, prečíta piatak Evan. Keď si zo skrinky, na ktorú dozerá veľký ryšavý kocúr Mortimer, vytiahne dve polorozpadnuté knihy, ani netuší, ako sa mu život čoskoro obráti naruby. Spolu s kamarátom Rafem rýchlo objavia súvislosť medzi jednou zo starých kníh a dávnym požiarom, o ktorom nikto z dospelých nechce hovoriť. Najmä Evanov otec, ktorý sa začne správať mimoriadne zvláštne... Podarí sa chlapcom vypátrať, čo sa pred dvadsiatimi rokmi naozaj stalo? A ako im v tom pomôže duch priateľskej knihovníčky Kam, ktorá zápasí s vlastnou neviditeľnosťou? 

O autorkách:   

Rebecca Stead 

Jej knihy pre mladších čitateľov patria k bestsellerom New York Times a získali viacero prestížnych ocenení vrátane Newberyho medaily, ceny Boston Globe-Horn Book Award za fikciu či Guardian Children's Fiction Prize. Rebecca sa do čítania zamilovala už na základnej škole, kde jej dovolili holdovať tejto záľube na parapetnej doske i pod stolom. Žije v New Yorku, kde neustále hľadá nápady na ďalší príbeh. To najdôležitejšie, čo by ste podľa nej o písaní mali vedieť, je to, že nemá žiadne pravidlá. 

Wendy Mass  

Napísala viac než 30 kníh pre deti a mládež, ktoré boli nominované na desiatky cien a dočkali sa prekladu do 32 jazykov sveta. Slovenskí detskí čitatelia ju poznajú ako autorku obľúbenej Narodeninovej série (Willow Falls). Wendy býva spolu s rodinou v New Jersey. Miluje geocaching, virtuálnu realitu a kúzelnícke triky. Pre začínajúcich spisovateľov má jednoduchú, ale osvedčenú radu: čítajte – ideálne všetko, čo môžete. 

Tip pre vás: Novinka v kinách – triler Tiché znamenie s obľúbeným hercom Channingom Tatumom

STRATENÁ KNIŽNICA
GRADA

TVÁROVÁ JOGA 

V TLAČI

Catherine Pez 

Hladká tvár len vďaka 5 minútam denne! 

Kniha, ktorá vás naučí, ako si zachovať hladkú tvár len vďaka 5 minútam denne! 

Vedeli ste, že štruktúra vašej tváre sa skladá z viac ako päťdesiatich svalov a že ich kondícia do veľkej miery určuje to, ako vyzeráte? Tak ako môžeme cvičiť a spevňovať svaly nášho tela, môžeme to isté robiť aj so svalmi tváre. Vďaka pravidelným tréningom sa dokážete dopracovať k viditeľným pozitívnym výsledkom a potenciálne eliminovať potrebu invazívnej plastickej chirurgie. Pričasté vystavovanie sa slnečnému žiareniu, fajčenie, degradácia kolagénových vrstiev či nedostatočná starostlivosť o pokožku prispievajú k ochabovaniu tvárových svalov, čo sa prejaví napríklad vo forme „prázdne“ vyzerajúcich lícnych kostí, poklesnutých očných viečok, vrások či zhoršenej elasticity.  

30 jednoduchých cvičení zameraných na zlepšenie nášho vzhľadu spoločne s úpravou životného štýlu tvorí účinný arzenál, vďaka ktorému tieto neblahé následky postupne porazíte.   

O autorovi/autorke:  CATHERINE PEZ, francúzska odborníčka na tvárovú jogu, vám ponúka praktické nástroje na výrazné zmiernenie prejavov starnutia pleti, ktoré vám umožnia zachovať si prirodzenú krásu čo najdlhšie. 

ŠKOLA NIE JE VÝCHOVNÝ TÁBOR 2 

Mária Belešová 

Riešte problémové správanie žiakov do hĺbky a efektívne 

Dnešné deti čelia veľmi komplikovanému svetu, v ktorom sa občas strácame aj my dospelí. Formujú ich médiá a sociálne siete, materialisticky založený svet, rovesníci a ich rodičia sú často príliš pracovne vyťažení alebo ich zanedbávajú pre svoju vlastnú nezrelosť. Možno aj preto sa ich nevhodné správanie v školách stupňuje. Pre učiteľov je to šok a stresujúca práca navyše. Autorka prostredníctvom skutočných príbehov zo slovenských škôl ukazuje, že pomocou hĺbkovej a odbornej analýzy vplyvu prostredia a rodičovskej výchovy a následného budovania i trpezlivého zavádzania prospešných návykov a postojov do praxe možno postupne dosiahnuť pozitívne zmeny. Podmienkou je spolupráca všetkých zúčastnených: rodičov, žiakov, pedagógov a často aj psychológov a lekárov. 

O autorke: Doc. Mgr. Mária Belešová, PhD. – je docentka z Katedry predprimárnej a primárnej pedagogiky, Pedagogická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave. Venuje sa problematike vzdelávania v predprimárnom a v mladšom školskom veku. V rámci svojej vedecko- výskumnej činnosti sa zaoberá problematikou gramotnosti detí a čitateľskej gramotnosti žiakov a ich miestom v edukačnom prostredí predprimárneho a primárneho vzdelávania, ich rozvoju v podmienkach rodinného prostredia. Bola hlavnou riaditeľkou a aj v súčasnosti je spoluriešiteľkou viacerých výskumných projektov. Vo svojej pedagogickej činnosti sa venuje diagnostikovaniu žiaka, pedagogickej propedeutike, základom komunikačnej gramotnosti, teórii kultúrnej gramotnosti, teórii a praxi primárneho vzdelávania a didaktike primárneho vzdelávania. Okrem bohatej publikačnej činnosti odborných monografií, učebníc a vedeckých štúdií rada píše aj neodborné texty a tvorí i náučnú poéziu pre deti.  

Ocenenia a recenzie: Predložená monografia nadväzuje na predchádzajúcu prácu autorky nazvanú Škola nie je výchovný tábor. Túto kontinuitu jasne deklaruje názov tejto novej vedeckej práce. Jej téma je veľmi aktuálna. Autorkina práca ide priamo k najpálčivejšiemu jadru problému v súčasnej vzdelávacej realite, a tým je narastajúca nedisciplinovanosť a agresivita žiakov, enormný nárast počtu žiakov s najrôznejšími špecifickými vzdelávacími potrebami, nárast rizikového správania žiakov vrátane jeho najnebezpečnejších foriem. Táto monografia je od samotného úvodu strhujúcim čítaním, ktoré sa svojou dynamikou a napínavosťou vyrovná s mnohými kriminálnymi príbehmi. Pritom ide o odborný text písaný s alarmujúcou naliehavosťou. Autorka si rozhodne neberie žiadne servítky pred ústa, nesnaží sa nič zakrývať a doslova odmieta lacný happy end série pedagogicky orientovaných publikácií, že sme všetci šťastní a všetko je vlastne v poriadku. Navzdory tomu, že niektoré príbehy uvedené v publikácii sú temné, tak autorka zároveň ukazuje i svetlo na konci tunela. Predložená monografia je prístupná vskutku neobyčajne širokému okruhu čitateľov. Od vysokoškolských učiteľov a študentov, cez učiteľov v praxi, pracovníkov pomáhajúcich profesií až po širokú laickú verejnosť. Doslova povinným čítaním by táto kniha mala byť pre rodičov, pretože v konečnom dôsledku sú to obvykle oni, kto rozhoduje o tom, či bude trpezlivé výchovné úsilie pedagogických pracovníkov korunované úspechom alebo neúspechom.  

prof. PhDr. Jiří Škoda, Ph.D., MBA  

ŠKOLA NIE JE VÝCHOVNÝ TÁBOR 2
GRADA

VINICE VO FRANCÚZSKU 

Julie Caplinová 

Doprajte si lahodné šampanské s príchuťou lásky 

Usaďte sa do svojho obľúbeného kresla a pri maslovom croissante a poháriku šampanského sa začítajte do príbehu z pera obľúbenej Julie Caplinovej. Tentoraz vás zavedie do romantického vinárstva vo Francúzsku, kde zistíte, že zatiaľ čo pre jedného je láska primálo, pre druhého môže znamenať celý svet. 

Čarovné francúzske vinice v oblasti Champagne sú ako stvorené pre romantický príbeh. Presvedčí sa o tom aj svadobná koordinátorka Hattie, ktorá čerstvo unikla z chladného, prázdneho a nezáživného vzťahu. Pôvodne prišla do château Saint Martin zabudnúť na všetky problémy a pripraviť svadbu pre svoju sesternicu, no stojí ju to až príliš veľa úsilia. Hlavne keď jej pozornosť rozptyľuje príťažlivý a sebavedomý vinár Luc. Podnikajú spolu výlety do okolia a vychutnávajú si miestne kulinárske delikatesy. Hattie zrazu zisťuje, že či už za to môžu bublinky, alebo Lucovo kúzlo, zrejme je až po uši zamilovaná. A to je niečo, s čím vôbec nepočítala... 

O autorovi/autorke: Julie Caplinová Je závislá od cestovania a dobrého jedla. Neustále sa snaží objaviť ten najlepší džin, a dokonca aj svoju prvú knihu napísala vo chvíľkach medzi ochutnávkami tohto nápoja, ktorému sa hovorí aj „holandská guráž“. Ako PR riaditeľka sa dlhé roky potulovala po Európe a sprevádzala tých najlepších gastronovinárov na press tripy, aby ochutnali gastronomické pochúťky v najrôznejších mestách Talianska, Francúzska, Belgicka, Španielska, Dánska a Švajčiarska. Tieto cesty sa neskôr stali pre ňu inšpiráciou na napísanie úspešnej série Romantické úteky, ktorú odštartovala Kaviareň v Kodani   

CAPLINOVÁ: VINICE VO FRANCÚZSKU
GRADA

Odborná literatúra

PRVÁ POMOC PRE VAŠE DIEŤA 

 VO VÝROBE

Larissa Meier 

Zranenia, nehody, akútne ochorenia- ako im predchádzať a správne postupovať 

Množstvo rodičov má strach, že urobia niečo zle, keď je ich dieťa choré. Publikácia prehľadne a zrozumiteľne sprevádza rodičov a všetkých, ktorí prichádzajú v súkromí a v pracovnej činnosti do kontaktu s deťmi množstvom krízových situácií, ktoré môžu nastať. Pomáha im byť pripravený na to, tieto situácie napriek panike rýchlo, kompetentne a správne zvládnuť. Kniha je výnimočná v tom, že okrem naozaj krízových situácií ako otrava, úraz, krvácanie, popálenie alebo febrilné kŕče popisuje aj bežnejšie situácie ako zvládnutie základných chorôb a situácií, v ktorých môžu byť rodičia neistí, čo robiť- napr. horúčka, ovčie kiahne, laryngitída, vybratie kliešťa. Publikácia tak sprevádza komplexne všetkými situáciami, ktorým sú v bežnom živote rodičia a ostatné osoby pri bábätkách a deťoch vystavení. Každá situácia tiež obsahuje piktogram, ktorý pomáha rodičom správne reagovať a navádza ho správne zaregovať výberom z 3 možností- 1. domáce ošetrenie a kontaktovanie pediatra, 2. zavolanie rýchlej zdravotnej pomoci, 3. okamžitá prvá pomoc na mieste a kontaktovanie rýchlej zdravotnej pomoci.  

Okrem správnej reakcie pri úrazoch kniha obsahuje aj časť venovanú prevencii: kde je potenciálne riziko úrazu v domácnosti a ako mu môžu rodičia predchádzať? Situácie sú doplnené ilustráciami Marén Gröschel.  

O autorovi/autorke:  Kniha pre celú rodinu od skúsenej záchranárky a lektorky kurzov prvej pomoci.  

PRVÁ POMOC PRE VAŠE DIEŤA
GRADA

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE