Vyprážaný syr - spoznajte jeho históriu od staroveku po súčasnosť!

História vyprážaného syru v cestíčku či klasickom trojobale - ako ho poznáme dnes - siaha minimálne do roku 1393, kedy sa v stredovekom Francúzsku v Le Ménagier de Paris objavil recept na vyprážané syrové tyčinky. Historici jedla sa však domnievajú, že stredoveké francúzske vyprážané syry mali len málo spoločného s prípravou a vývojom vyprážaného syra tak, ako ho konzumujeme v súčasnosti.

Objavenie vyprážaného syra siaha ale až do Egypta! Vyprážaný syr bol ale obľúbeným jedlom už v Káhire počas stredoveku, pričom zostal súčasťou kuchyne pod osmanskou nadvládou. Odvtedy však jeho popularita klesla.

Avšak nie v súčasnosti na Slovensku a Čechách! Prečo je vyprážaný syr považovaný za slovenské a české národné jedlo a je v oboch krajinách tak mimoriadne obľúbené?

Vyprážaný syr - dejiny jedál

Vyprážaný syr je pokrm zo syra, ktorý sa vypráža na oleji. Vyprážaný syr môže byť pred vyprážaním ponorený do cestička, obalený v trojobale a môže byť vyprážaný na panvici alebo vo fritéze. Môže sa podávať ako hlavné jedlo, predjedlo alebo ako snack, ak je syr nakrájaný na menšie kúsky. 

  • Vyprážaný syr je bežným jedlom v Brazílii a Dominikánskej republike a zvyčajne sa podáva ako raňajky v Kostarike, na Cypre, v Grécku, Libanone, Sýrii a Turecku.
  • Vyprážaný syr sa v Španielsku podáva ako tapas jedlo, vyprážané syrové guľôčky sú lahôdkami medzi „syrovými pochúťkami“.
  • Takto pripravený syr nájdeme aj v talianskej kuchyni.
  • Zvyčajne sa podáva horúci, hneď po uvarení. Môže byť doplnený dipom, omáčkou a u nás najčastejšie tatarskou omáčkou a/alebo kečupom.

Predchodca vyprážaného syra

Vyhľadávanie dobrého syra je základom pre dobrý a chutný vyprážaný syr!

V našich končinách patrí syr medzi obľúbené vyprážané jedlo, avšak pokiaľ sa toto jedlo dotiahlo do dokonalosti, vyskúšalo sa veľa druhov syra, ako napríklad:

  • tvrdý vyprážaný syr,
  • plesňový vyprážaný syr,
  • eidam syr na vyprážanie,
  • ementál syr,
  • smažený ementál,
  • tehlička syra - vyprážaný syr eidam,
  • vyprážaný syr hermelín,
  • smažená gorgonzola,
  • vyprážaný syr halloumi a podobne.

Neprehliadnite: Zimný čas 2023: Kedy túto jeseň posunieme hodiny z letného času na zimný?!

Vyprážaný syr sa vracia!

Áno! ALE - je naozaj národné jedlo vyprážaný syr? Aj keď sa vznik vyprážaného syra datuje do dávnej minulosti, samotná príprava vyprážaného syra je veľmi dôležitá.

  • Obalenie syra pred vyprážaním je totiž ten najpodstatnejší krok, aby bol váš vyprážaný syr s tatárskou omáčkou ten najlepší z najlepších.
  • Každý obalený plátok vyprážaného syra je dôležitý, pretože správne pripravený trojobal tvorí základ úspechu.
  • K tomu patria samozrejme kvalitné suroviny - a to rozšľahané vajce, hladká múka a strúhanka.

Vyprážaný syr + tatárska omáčka - ktorý druh syra je najlepší?

Syr eidam je vo všeobecnosti nielen najlacnejšou, ale aj najčastejšou voľbou na prípravu vyprážaného syra. Pokiaľ ale chcete váš vyprážaný syr niečim oživiť, môžete doň pred obalením v trojobale dať napríklad plátok kvalitnej šunky alebo slaniny.

Tip redakcie - aby vám takýto vyprážaný syr vydržal pokope, môžete ho spevniť napríklad špáradlom, ktoré pred konzumáciou samozrejme vytiahnete.

Odporúčame aj: Neuveríte, ale táto kráska je už BABIČKOU! Ako to robí, že má cez 50 rokov a vyzerá na 30?

Vyprážaný hermelín

Na prípravu tohto budete potrebovať:

  • hermelín
  • hladná múka
  • vajíčko
  • hranolky
  • rastlinný olej - podľa potreby

Syr hermelín obaľujeme klasicky - v trojobale - múka, rozšľahané vajíčko, strúhanka - a pomaly vyprážame z oboch strán na rozohriatom oleji. Medzitým si pripravíme hranolky a po príprave syra podávame s tatarskou omáčkou alebo aj s plátkom ľadového šalátu. Dobrú chuť!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE