Lieskové orechy sú zdrojom bielkovín aj zdravých tukov, vitamínu E aj viacerých vitamínov skupiny B, taktiež mnohých minerálnych látok. Ak z nich chceme pre svoje zdravie vyťažiť čo najviac, dopriať by sme si ich mali v čo najprirodzenejšej forme. Hrsť lieskovcov predstavuje skvelú desiatu či olovrant. No z času na čas nie je na škodu dopriať si lieskovce aj v nejakej chutnej maškrte. Upiecť si môžete napríklad tieto Viliamove tartaletky s lieskovcovým praliné z Pečie celé Slovensko. No nevyzerajú famózne?
Tartaletkové cesto:
- 218 g maslo (studené)
- 150 g práškový cukor
- 105 g žĺtky
- 435 g polohrubá múka
Postup: Vymiešame práškový cukor s maslom, pridáme žĺtky, znova premiešame a nakoniec pomocou pretínačky vmiešame múku. Cesto si vyvaľkáme medzi dvomi pečiacimi papiermi a dáme ho poriadne vychladiť do chladničky. Do vychladeného cesta vyrežeme požadovaný tvar a znova dáme na chvíľu schladiť. Schladené cesto tvarujeme do tartaletky, spravené tartaletky dáme zamrznúť. Pečieme na 165 °C cca 25-30 minút.
Čokoládová ganache:
- 220 g čokoláda (callebaut)
- 210 g smotana 30 %
- 50 g maslo
Postup: Čokoládu a maslo si dáme do misky. Smotanu si dáme variť do bodu varu. Horúcu smotanu vylejeme k čokoláde a maslu, ktorú najskôr zmiešame ručne a potom ponorným mixérom. Ganache si dáme vykryštalizovať do chladničky.
Caramel:
- 188 g kryštálový cukor
- 188 g smotana 30 %
- 90 g maslo
Postup: Cukor pomaly roztopíme na karamel, medzi tým si nahrejeme smotanu na cca 50 °C. Smotanu deglazujeme s karamelom na 2 až 3-krát. Nakoniec pridáme maslo na zjemnenie chute a pomocou ponorného mixéra sa uistíme, že karamel je spojený zo smotanou. Karamel dáme schladiť do chladničky.
Lieskovo oriešková praliné:
- 300 g opečené lieskové orechy
- 200 g kryštálový cukor
- 50 g voda
Postup: Lieskovce si opečieme v trúbe na 160 °C cca 15-20 minút. Vodu a kryštálový cukor zmiešame a dáme variť, následne pridáme opečené lieskovce a karamelizujeme na 188 °C. Skaramelizované lieskovce necháme stuhnúť. Stuhnuté lieskovce rozomeleme v mixéri na pastu.
Lieskovo oriešková šľahaná ganache:
- 245 g smotana 30 %
- 40 g invertný cukor
- 210 g biela čokoláda
- 370 g smotana 30 % (studená)
- 100 g lieskovo-orieškovej praliné
Postup: Čokoládu a praliné si dáme do misky smotanu (245 g) s invertným cukrom nahrejeme do bodu varu a pomaly za stáleho miešania prilievame do zmesi čokolády, smotanu prilievame na 2-krát. Smotanu (370 g) vymiešame na padnuté vrcholy, keď bude mať ganache menej než 32 °C, primiešame vymiešanú smotanu. Takto spravenú ganache dáme schladiť a neskôr vymiešame na nadýchaný krém.
Vyskladané tartaletky ozdobíme lieskovo-orieškovou praliné, opečenými lieskovými orechmi a kakaovými bôbmi.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko