Ak rozmýšľate nad tým, aké sladké dobroty pripraviť na oslavu, pre návštevu, prípadne na nedeľné posedenie ku kávičke, odporúčame cupcakes. Dajú sa pripraviť v rôznych príchutiach, stačí si len vybrať. Ak máte radi svieže ovocie a lahodné mascarpone, odporúčame tieto od Mariána z Pečie celé Slovensko. Ako si ich ozdobíte, je len na vás.
Suroviny na cesto:
- 2 dcl slnečnicového oleja
- 2 dcl plnotučného mlieka
- 120 g kryštálového cukru
- 2 balenia vanilkového cukru
- 2 vajcia
- 240 g polohrubej múky
- 1 balenie kypriaceho prášku do pečiva
- Štipka soli
- 1 pohár domáceho ríbezľového džemu
Suroviny na krém:
- 250 g mascarpone
- 250 ml 35 % smotany na šľahanie
- 15 g práškového cukru
- Červená prášková farba
+ na ozdobenie napr. čučoriedky a mäta
Postup prípravy cupcakes:
- Cesto na cupcakes – do misky dáme olej, mlieko cukor, vajcia. Do druhej misky preosejeme múku s kypriacim práškom.
- Múku presypeme do prvej misky a pridáme trošku soli. Všetko dôkladne premiešame stierkou, pokiaľ sa cesto nespojí. Je polotekuté a bude sa dobre plniť do košíčkov.
- Formu na cupcakes vyložíme papierovými košíčkami a cestom plníme cca 1 cm pod okraj. Cesto do košíčkov dávame cukrárskym vrecúškom. Cupcakes pečieme v predohriatej rúre 9 minút pri teplote 155 stupňov a potom 24 minút pri teplote 145 stupňov.
- Do upečených koláčikov zvrchu vstrekneme ríbezľový džem.
- Krém – smotanu, mascarpone a práškový cukor vyšľaháme do tuha. Do polovice vmiešame červenú farbu. Každý krém samostatne zabalíme do fólie do tvaru valčeka a odstrihneme jeden koniec. Oba valčeky (červený a biely) vložíme do cukrárskeho vrecka so špičkou. Na vychladnuté koláčiky nastriekame krém a ozdobíme čučoriedkami a čerstvými lístkami mäty.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko