RECEPT: Pistáciová torta s malinami a jahodami z Pečie celé Slovensko

Trúfate si na prípravu domácej torty, alebo už máte prípravu niekoľkých tort dávno za sebou? Ak hľadáte nejaký nový recept, odporúčame tento. Pistáciovú tortu s malinami, jahodami a mascarpone upiekla v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaca Anna. Verte, že táto dobrota nadchne každého oslávenca. Hor sa do pečenia!

Suroviny na cesto:

  • 6 vajec
  • 8 PL oleja
  • Štipka soli
  • 170 g práškového cukru
  • 240 g hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 vanilkový lusk

Plnka:

  • 1 kg mascarpone
  • 200 ml smotany na šľahanie 33 %
  • 200 g práškového cukru
  • 5 PL pistáciovej pasty
  • 3 PL nasekaných pistácií

Ovocie:

  • 500 g čerstvých jahôd
  • 250 g čerstvých malín
  • 200 g mrazených malín
  • 300 ml jahodového pyré

Krém na obtretie torty (Swiss meringue buttercream):

  • 5 bielkov
  • 300 g kryštálového cukru
  • 450 g zmäknutého masla

Zdobenie:

  • 4 ks ryžového papiera
  • 3 ks čerstvých jahôd
  • 100 g čerstvých malín
  • 10 g lyofilizovaných malín
  • 1 PL nasekaných pistácií
pistáciová torta

Zdroj: Pečie celé Slovensko

Postup prípravy torty:

  1. Pripravíme si korpus. Bielky, štipku soli a cukor vyšľaháme do peny.
  2. Žĺtka si zmiešame s olejom a vanilkovým luskom. Pridáme ku vyšľahaným bielkom.
  3. Múku a prášok do pečiva si preosejeme a ručne zapracujeme do zmesi bielkov a žĺtok.
  4. Formy na pečenie o priemere 16 cm si vystelieme papierom na pečenie, cesto rozdelíme na polovicu a vylejeme do dvoch foriem. Pečieme pri teplote 160 stupňov 40 – 50 minút.
  5. Ingrediencie na plnku si vyšľaháme spolu v robote.
  6. Upečené a vychladnuté korpusy rozkrájame na dve časti každý.
  7. Korpus natrieme jahodovým pyré, cukrárskym vreckom nanesieme plnku, do stredu plnky poukladáme nakrájané čerstvé jahody, maliny a pre výraznú kyslastú chuť mrazené maliny. Položíme ďalší korpus a takto opakujeme až do posledného korpusu.
  8. Tortu si obtiahneme zvyšným pistáciovým krémom a dáme zachladiť.
  9. Pripravíme si krém na obtieranie torty. Bielka s cukrom rozpustíme vo vodnom kúpeli, kým sa nám cukor nerozpustí. Dáme vyšľahať, aby bola hmota pevná a lesklá. Postupne prišľahávame zmäknuté maslo. Vyšľahaným krémom obtierame a zarovnávame vychladenú tortu.
  10. Ryžový papier si vypražíme na oleji a zdobíme spolu s ovocím.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE