Pistácie, ružová ruby čokoláda a jahody – to znie ako kombinácia, ktorej sa nedá povedať nie. A práve na túto kombináciu vsadila Katka z obľúbenej relácie Pečie celé Slovensko. Jej zelená bábovka vyzerá vskutku skvostne a láka na zahryznutie. Pripraviť si ju môžete podľa receptu nižšie. Dobrú chuť!
Suroviny:
- 6 vajec
- 200 g masla izbovej teploty
- 240 g kryštálový cukor
- 2 lyžice pistáciová pasta
- 100 g cream cheese natur
- 50 g mleté pistácie
- 70 g nasekané pistácie
- kôra z jedného bio citróna
- šťava z jedného citróna
- 1 dl limoncello
- 5 kvapiek esenciálneho oleja citrón
- 100 ml zakysanka
- 2 hrste baby špenátu
- 1 prášok do pečiva
- 250 g hladká múka
Sirup:
- 30 g cukor
- 70 g voda
- 15 g citrónová šťava
Poleva:
-
200 g callebaut ruby čokolády
Ozdoby:
- 250 g jahody čerstvé
- 20 g jahody lyofilizované
- 20 g mleté pistácie
- 20 g čučoriedky čerstvé
- mäta
- jedlé kvietky (ideálne bledej farby – sedmokrásky, sirôtky)
K podávaniu:
- 40 % šľahačková smotana
- šťava z jedného citróna
- 1 veľká lyžica práškového cukru
- 2 dl čerstvé jahodové pyré
Odporúčame: RECEPT: Kávová torta z Pečie celé Slovensko
POSTUP:
Rozohrejeme si rúru na 200 stupňov. Oddelíme si bielky a z nich a z polovice cukru /120 g/ si vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky, maslo a zvyšný cukor /120 g/ vyšľaháme do peny. Pridáme pistáciovú pastu, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, limoncello, mleté aj nasekané pistácie, cream cheese, esenciálny olej a premixujeme. Zakysanku a baby špenát dáme do hlbšej a užšej nádoby a ponorným mixérom zmixujeme na kašu.
Túto zmes pridáme k žĺtkovej zmesi a premiešame. Potom pridáme múku s práškom do pečiva a znovu premiešame. Nakoniec ručne vpracujeme vyšľahané bielky a vylejeme do silikónovej formy, ktorú zaistíme tortovým ráfikom. Vložíme do rúry a pečieme na 185 stupňov 1 hodinu.
Počas pečenia bábovky si nachystáme sirup, ktorý si uvaríme z vody a cukru, povaríme a pridáme citrónovú šťavu. Potom si nachystáme šľahačku, ktorú vyšľaháme do polotuha, pridáme cukor a citrónovú šťavu, pyré a ešte krátko premixujeme. Hotovú šľahačku premiestnime do cukrárskeho vrecka a dáme do chladničky.
Po hodine pečenia bábovku vyberieme z rúry, urobíme špajdľový test a keď je hotová, opatrne ju vyklopíme z formy. Teplú bábovku, potrieme sirupom a polejeme roztopenou ruby čokoládou. Dozdobíme ovocím, kvetmi, pistáciami a lyofilizovanými jahodami. Podávame s jahodovou šľahačkou.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko