RECEPT: Pistáciová bábovka s ružovou polevou z Pečie celé Slovensko

Pistácie, ružová ruby čokoláda a jahody – to znie ako kombinácia, ktorej sa nedá povedať nie. A práve na túto kombináciu vsadila Katka z obľúbenej relácie Pečie celé Slovensko. Jej zelená bábovka vyzerá vskutku skvostne a láka na zahryznutie. Pripraviť si ju môžete podľa receptu nižšie. Dobrú chuť!

Suroviny:

  • 6 vajec
  • 200 g masla izbovej teploty
  • 240 g kryštálový cukor
  • 2 lyžice pistáciová pasta
  • 100 g cream cheese natur
  • 50 g mleté pistácie
  • 70 g nasekané pistácie
  • kôra z jedného bio citróna
  • šťava z jedného citróna
  • 1 dl limoncello
  • 5 kvapiek esenciálneho oleja citrón
  • 100 ml zakysanka
  • 2 hrste baby špenátu
  • 1 prášok do pečiva
  • 250 g hladká múka

Sirup:

  • 30 g cukor
  • 70 g voda
  • 15 g citrónová šťava

Poleva:

  • 200 g callebaut ruby čokolády

Ozdoby:

  • 250 g jahody čerstvé
  • 20 g jahody lyofilizované
  • 20 g mleté pistácie
  • 20 g čučoriedky čerstvé
  • mäta
  • jedlé kvietky (ideálne bledej farby – sedmokrásky, sirôtky)

K podávaniu:

  • 40 % šľahačková smotana
  • šťava z jedného citróna
  • 1 veľká lyžica práškového cukru
  • 2 dl čerstvé jahodové pyré

Odporúčame: RECEPT: Kávová torta z Pečie celé Slovensko

zelená bábovka s ruby polevou

Zdroj: Pečie celé Slovensko

POSTUP:

Rozohrejeme si rúru na 200 stupňov. Oddelíme si bielky a z nich a z polovice cukru /120 g/ si vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky, maslo a zvyšný cukor /120 g/ vyšľaháme do peny. Pridáme pistáciovú pastu, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, limoncello, mleté aj nasekané pistácie, cream cheese, esenciálny olej a premixujeme. Zakysanku a baby špenát dáme do hlbšej a užšej nádoby a ponorným mixérom zmixujeme na kašu.

Túto zmes pridáme k žĺtkovej zmesi a premiešame. Potom pridáme múku s práškom do pečiva a znovu premiešame. Nakoniec ručne vpracujeme vyšľahané bielky a vylejeme do silikónovej formy, ktorú zaistíme tortovým ráfikom. Vložíme do rúry a pečieme na 185 stupňov 1 hodinu. 

Počas pečenia bábovky si nachystáme sirup, ktorý si uvaríme z vody a cukru, povaríme a pridáme citrónovú šťavu. Potom si nachystáme šľahačku, ktorú vyšľaháme do polotuha, pridáme cukor a citrónovú šťavu, pyré a ešte krátko premixujeme. Hotovú šľahačku premiestnime do cukrárskeho vrecka a dáme do chladničky.

Po hodine pečenia bábovku vyberieme z rúry, urobíme špajdľový test a keď je hotová, opatrne ju vyklopíme z formy. Teplú bábovku, potrieme sirupom a polejeme roztopenou ruby čokoládou. Dozdobíme ovocím, kvetmi, pistáciami a lyofilizovanými jahodami. Podávame s jahodovou šľahačkou. 

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE