RECEPT: Limetkovo-jahodová torta v tvare mozgu z Pečie celé Slovensko

Vyzerá ako ľudský mozog a rozhodne nie ako niečo, do čoho by sme mali chuť sa zahryznúť. V skutočnosti však ide o dokonalú pochúťku v podobe torty s limetkovým korpusom, krémom z mascarpone a jahodami. To už je iná pesnička, no nie? Túto strašidelnú tortu upiekla v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaca Inga. Chcete to s ňou vyskúšať tiež? Postupujte podľa receptu nižšie!

Suroviny na limetkový korpus:

  • 9 vajíčok (žĺtky a bielky zvlášť)
  • 320 g cukor kryštálový
  • Soľ
  • 250 g múka hladká
  • 4 g prášok do pečiva
  • 80 g maslo
  • Kôra z 2 bio limetiek

Jahodové konfi:

  • 340 g jahodové pyré
  • 80 g kryštálový cukor
  • 6 g pektín
  • Trochu citrónovej šťavy

Suroviny na krém:

  • 800 g mascarpone
  • 500 g šľahačka
  • 130 g práškový cukor

Krém na potretie:

  • 100 g bielky
  • 185 g cukor
  • 250 g maslo

Jahodová glazúra:

  • 100 g jahodový džem
  • 3 PL medu
  • Trochu vody

Na ozdobenie potrebujeme:

  • Fondán cca 2 kg

Postup prípravy jahodového mozgu:

  1. Bielky vyšľaháme s polovicou cukru a soľou. Žĺtky vyšľaháme s druhou polovicou cukru. Maslo roztopíme. Múku s práškom do pečiva zmiešame a preosejeme. K žĺtkam primiešame suché ingrediencie, potom maslo a nakoniec jemne zamiešame sneh.
  2. Pečieme 40 – 50 minút na 175 stupňov.
  3. Krém: Všetky suroviny vyšľaháme na tuhý krém.
  4. Na jahodové konfi si zmiešame cukor s pektínom. Pyré zohrejeme, pridáme cukor s pektínom a ešte raz zohrejeme. Pridáme citrónovú šťavu.
  5. Krém na potretie: Bielky s cukrom miešame metličkou nad parou. Keď teplota je 65 až 70 °C dáme do misy a vyšľaháme. Pridáme maslo izbovej teploty a vyšľaháme dohladka.
  6. Všetky suroviny na jahodovú glazúru zmiešame a natrieme štetcom fondán.
  7. Z fondánu vyvaľkáme valčeky a poukladáme na tortu.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE