Poďme si spolu pripraviť croquembouche. Že neviete, čo to je? Ide o sladkú vežičku z odpaľovaného cesta zlepenú karamelom. Drobné koláčiky, z ktorých je poskladaná, sú obvykle naplnené nejakým krémom, napríklad v tomto prípade kávovým a višňovým. Takúto dobrotu pripravil v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaci Tomáš. Skúsite jeho slávnostný croquembouche?
Suroviny na cesto:
- 150 g hladkej múky
- 250 g vody
- 125 g rastlinného tuku
- 2 PL práškového cukru
- 4 vajcia
- Štipka soli
Choux:
- 150 g masla
- 190 g hladkej múky
- 190 g hnedého cukru
- Červená farba
Karamelový krém:
- 150 g kryštálového cukru
- 250 ml mlieka
- 1 ks pudingového prášku
- 150 ml 33 % smotany na šľahanie
Espresso plnka:
- 250 g bielej čokolády
- 150 g šľahačky
- 2 PL instantnej kávy
Višňová plnka:
- 250 g višní
- 15 g pektínu
- 100 g kryštálového cukru
Karamel:
- 150 g kryštálového cukru
- 3 PL vody
Postup prípravy croquembouche:
- Odpaľované cesto – vodu, cukor, soľ a rastlinný tuk dáme variť. Ak sa rastlinný tuk roztopí, stíšime plameň a primiešame múku. Všetko spolu poriadne miešame a varíme ešte asi 2 minúty. Cesto necháme cca 15 minút vychladnúť, a potom postupne primiešavame vajce jedno po druhom. Na plech dáme papier na pečenie, cesto dáme do vrecka a robíme na papier malé guličky. Na to poukladáme vykrojené kruhy, ktoré spravíme zo choux. Dáme piecť na 180 stupňov na 25 minút.
- Choux – všetky suroviny dáme do misky a poriadne vypracuje jednu hmotu. Cesto rozdelíme na 2 časti a jednu časť zafarbíme na červeno.
- Karamelový krém – cukor dáme na skaramelizovať. 1 dl mlieka dáme do pohára a primiešame pudingový prášok. Zvyšné mlieko dáme zohriať, primiešame ho do karamelu, poriadne miešame a necháme prevariť asi 1 minútu. Následne precedíme cez sitko, aby nezostali kúsky karamelu - dáme znova na sporák, prilejeme mlieko s pudingovým práškom a poriadne miešame. Ak sa spravila hustá hmota, tak ju dáme chladiť. Na záver do karamelového pudingu pridáme vyšľahanú šľahačku a poriadne spolu premiešame.
- Višňová plnka – višne dáme variť, po uvarení pridáme zmiešaný pektín s cukrom. Už nevaríme, ale len zohrievame. Na záver dáme vychladiť a ešte párkrát premiešame. Po vychladení vymixujeme.
- Espreso plnka – šľahačku zohrievame, nevaríme. Do misky dáme bielu čokoládu a instantnú kávu. Ak je šľahačka zohriata, tak ju nalejeme do misky s čokoládou a poriadne premiešame, až kým sa všetko pekne nespojí.
- Všetky krémy si dáme do vrecka so špičkou. Guľky z odpaľovaného cesta rozdelíme na dve polovice. Do guličiek spravíme malú dierku zospodu a naplníme ich krémom. Do bielych dáme karamelový krém a espresso plnku. Do červených dáme karamelový krém a višňovú plnku.
- V hrnci rozpustíme cukor s vodou a vymiešame hladký karamel, ktorý odstavíme. Na tanier alebo tácku položíme guľôčky namočené zospodu v karameli. Každú ďalšiu guličku namočíme zospodu v karameli a uložíme na vrch. Medzitým karamel stuhol, čiže ho rozohrejeme a dvoma vidličkami tvoríme karamelové nite, ktoré obtáčame okolo veže. Pomocou lyžičky na papier na pečenie spravíme dve srdcia a necháme stuhnúť. Ak vychladnú srdcia, dáme ich na vrch veže.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko