RECEPT: Kávovo-višňový croquembouche z Pečie celé Slovensko

Poďme si spolu pripraviť croquembouche. Že neviete, čo to je? Ide o sladkú vežičku z odpaľovaného cesta zlepenú karamelom. Drobné koláčiky, z ktorých je poskladaná, sú obvykle naplnené nejakým krémom, napríklad v tomto prípade kávovým a višňovým. Takúto dobrotu pripravil v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaci Tomáš. Skúsite jeho slávnostný croquembouche?

Suroviny na cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 250 g vody
  • 125 g rastlinného tuku
  • 2 PL práškového cukru
  • 4 vajcia
  • Štipka soli

Choux:

  • 150 g masla
  • 190 g hladkej múky
  • 190 g hnedého cukru
  • Červená farba

Karamelový krém:

  • 150 g kryštálového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 1 ks pudingového prášku
  • 150 ml 33 % smotany na šľahanie

Espresso plnka:

  • 250 g bielej čokolády
  • 150 g šľahačky
  • 2 PL instantnej kávy

Višňová plnka:

  • 250 g višní
  • 15 g pektínu
  • 100 g kryštálového cukru

Karamel:

  • 150 g kryštálového cukru
  • 3 PL vody

Postup prípravy croquembouche:

  1. Odpaľované cesto – vodu, cukor, soľ a rastlinný tuk dáme variť. Ak sa rastlinný tuk roztopí, stíšime plameň a primiešame múku. Všetko spolu poriadne miešame a varíme ešte asi 2 minúty. Cesto necháme cca 15 minút vychladnúť, a potom postupne primiešavame vajce jedno po druhom. Na plech dáme papier na pečenie, cesto dáme do vrecka a robíme na papier malé guličky. Na to poukladáme vykrojené kruhy, ktoré spravíme zo choux. Dáme piecť na 180 stupňov na 25 minút.
  2. Choux – všetky suroviny dáme do misky a poriadne vypracuje jednu hmotu. Cesto rozdelíme na 2 časti a jednu časť zafarbíme na červeno.
  3. Karamelový krém – cukor dáme na skaramelizovať. 1 dl mlieka dáme do pohára a primiešame pudingový prášok. Zvyšné mlieko dáme zohriať, primiešame ho do karamelu, poriadne miešame a necháme prevariť asi 1 minútu. Následne precedíme cez sitko, aby nezostali kúsky karamelu - dáme znova na sporák, prilejeme mlieko s pudingovým práškom a poriadne miešame. Ak sa spravila hustá hmota, tak ju dáme chladiť. Na záver do karamelového pudingu pridáme vyšľahanú šľahačku a poriadne spolu premiešame.
  4. Višňová plnka – višne dáme variť, po uvarení pridáme zmiešaný pektín s cukrom. Už nevaríme, ale len zohrievame. Na záver dáme vychladiť a ešte párkrát premiešame. Po vychladení vymixujeme.
  5. Espreso plnka – šľahačku zohrievame, nevaríme. Do misky dáme bielu čokoládu a instantnú kávu. Ak je šľahačka zohriata, tak ju nalejeme do misky s čokoládou a poriadne premiešame, až kým sa všetko pekne nespojí.
  6. Všetky krémy si dáme do vrecka so špičkou. Guľky z odpaľovaného cesta rozdelíme na dve polovice. Do guličiek spravíme malú dierku zospodu a naplníme ich krémom. Do bielych dáme karamelový krém a espresso plnku. Do červených dáme karamelový krém a višňovú plnku.
  7. V hrnci rozpustíme cukor s vodou a vymiešame hladký karamel, ktorý odstavíme. Na tanier alebo tácku položíme guľôčky namočené zospodu v karameli. Každú ďalšiu guličku namočíme zospodu v karameli a uložíme na vrch. Medzitým karamel stuhol, čiže ho rozohrejeme a dvoma vidličkami tvoríme karamelové nite, ktoré obtáčame okolo veže. Pomocou lyžičky na papier na pečenie spravíme dve srdcia a necháme stuhnúť. Ak vychladnú srdcia, dáme ich na vrch veže.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE