Rubikova kocka predstavuje populárnu logickú hračku, ktorá získala patent v 70. rokoch 20. storočia. Čo tak si na nej pochutnať? Možno to znie ako nonsens, no vieme, o čom hovoríme. Súťažiaci v relácii Pečie celé Slovensko mali pripraviť jedlú Rubikovu kocku. Túto s príchuťou grepu a ginu vykúzlila súťažiaca Katka. Pripraviť ju môžete trebárs ako pohostenie na dámsku párty.
Suroviny na korpus:
- 3 vajcia
- 120 g cukor kryštál
- 20 g mleté mandle
- 2 g prášok do pečiva
- 130 g múka hladká
- 35 g olej
- 35 g voda
Grepový curd:
- 3 vajcia
- 70 g šťava z jedného ružového grepu
- 60 g cukor kryštál
- 3 lyžičky grepová pasta
- 2 dl ružový gin
- 2 plátky želatíny
Vonkajšia čokoláda:
- 600 g biela čokoláda callebaut
- 300 g kakaové maslo
- Ružová gélová farba
Ginový mousse:
- 3 g želatína
- 20 g voda
- 140 g biela čokoláda callebaut
- 500 ml šľahačková smotana 33 %
- 2 lyžičky grepová pasta
- 1 dl ružový gin
Mirror poleva:
- 10 g prášková želatína
- 50 g voda
- 200 g biela čokoláda callebaut
- 175 g cukor krupica
- 15 g kukuričný sirup
- 150 g voda
- 120 g kondenzované mlieko sladené
Ozdoby:
- Sušený jazmín
- Jedlé zlato
- Sušené lupene
- Pár pistácií
- 20 g modelovacia hmota saracino
Postup prípravy grepovej Rubikovej kocky:
Ako prvé si urobíme ginový mousse. Do vody si dáme napučať želatínu. Roztopíme si čokoládu so šľahačkou, zohrejeme k varu. Na trikrát pridáme k roztopenej čokoláde a premiešame. Pridáme napučanú želatínu a rozmiešame. Pridáme gin a grepovú pastu a ponorným mixérom premixujeme. Prikryjeme fóliou a dáme zachladiť.
Pripravíme si curd. Všetky suroviny okrem masla spolu zmiešame a na mierom plameni zahrievame, kým nezhustne. Potom pridáme maslo a povaríme do ďalšieho zhustnutia. Nakoniec vmiešame namočené plátky želatíny a rozmiešame. Necháme vychladnúť.
Potom si upečieme korpus. Bielky vyšľaháme s troškou cukru do tuha. Ostatné suroviny si spolu zmiešame a na 3x pridáme sneh. Premiešame a vylejeme na formu a dáme piecť na 180 stupňov na 12 minút. Medzitým si nachystáme vykrajovačky a čokoládu na vymazanie formy. Roztopíme si čokoládu s kakaovým maslom. Potom si ju rozdelíme na dve farby a prifarbíme jednu polku na ružovú a premixujeme ponorným mixérom. Čokoládu necháme vychladnúť na 28 stupňov.
Upečený korpus necháme chvíľku vychladnúť a ten čas využijeme tak, že si pripravíme korunku, ktorú budeme potrebovať na záverečné zdobenie. Z fondánu si vyrežeme malú korunku a necháme ju vytvrdnúť. Po vychladnutí korpus vykrojíme vykrajovačkami, v ktorých ten korpus aj necháme. Na neho navrstvíme schladený curd a dáme zamraziť. Do studených foriem do každého otvoru nalejeme čokoládu dáme medzi dva plechy mriežku a rýchlo otočíme, aby zbytok čokolády vytiekol a ostal nám tam len jemný film.
Tak isto to urobíme aj s ružovou čokoládou. Formy dáme do chladu. Potom by sme mali mať primrznuté vykrajovačky, tie si vyberieme z formičiek a dáme nabok. Vyberieme z chladu mousse a prešľaháme ho. Preložíme do cukrárskeho vrecka a nachystáme si silikónové formy s čokoládou. Do nich aplikujeme mousse asi do trištvrte. Potom do každého otvoru zastrčíme korpus s curdom z vykrajovačky. Zarovnáme, prikryjeme fóliou a dáme primrznúť.
Potom si urobíme zrkadlovú polevu. Vodu so želatínou si dáme napučať. Medzitým zahrejeme vodu, cukor a kondenzované mlieko na bod 103 stupňov. Horúcou masou zalejeme čokoládu, pridáme kukuričný sirup, premiešame mixérom a necháme schladnúť na 35 stupňov a prifarbíme ružovou farbou. Potom necháme ešte chvíľu vychladnúť cca 30 stupňov a môžeme si nachystať kocky z formy.
Do každej zapichneme špáradlo, aby sa nám lepšie vyberali a potom po jednom hneď omočíme v poleve. Zapichneme do polystyrénu a necháme stuhnúť. Medzitým si môžeme ozdobiť ostatné kocky – farbou z airbrushu, kakaovým maslom a zlatom. Potom si postupne všetky kocky poukladáme na podstavce a dozdobíme kvetmi, korunkou a pistáciami.
Velur – rozpustiť čoko, čo ostala po vylievaní kociek na 40 stupňov, postriekať.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko