RECEPT: Grepová Rubikova kocka pre princezné z Pečie celé Slovensko

Rubikova kocka predstavuje populárnu logickú hračku, ktorá získala patent v 70. rokoch 20. storočia. Čo tak si na nej pochutnať? Možno to znie ako nonsens, no vieme, o čom hovoríme. Súťažiaci v relácii Pečie celé Slovensko mali pripraviť jedlú Rubikovu kocku. Túto s príchuťou grepu a ginu vykúzlila súťažiaca Katka. Pripraviť ju môžete trebárs ako pohostenie na dámsku párty. 

Suroviny na korpus:

  • 3 vajcia
  • 120 g cukor kryštál
  • 20 g mleté mandle
  • 2 g prášok do pečiva
  • 130 g múka hladká
  • 35 g olej
  • 35 g voda

Grepový curd:

  • 3 vajcia
  • 70 g šťava z jedného ružového grepu
  • 60 g cukor kryštál
  • 3 lyžičky grepová pasta
  • 2 dl ružový gin 
  • 2 plátky želatíny

Vonkajšia čokoláda:

  • 600 g biela čokoláda callebaut
  • 300 g kakaové maslo
  • Ružová gélová farba

Ginový mousse:

  • 3 g želatína 
  • 20 g voda
  • 140 g biela čokoláda callebaut
  • 500 ml šľahačková smotana 33 %
  • 2 lyžičky grepová pasta
  • 1 dl ružový gin

Mirror poleva:

  • 10 g prášková želatína
  • 50 g voda
  • 200 g biela čokoláda callebaut
  • 175 g cukor krupica
  • 15 g kukuričný sirup
  • 150 g voda
  • 120 g kondenzované mlieko sladené

Ozdoby:

  • Sušený jazmín
  • Jedlé zlato
  • Sušené lupene
  • Pár pistácií
  • 20 g modelovacia hmota saracino

Postup prípravy grepovej Rubikovej kocky:

Ako prvé si urobíme ginový mousse. Do vody si dáme napučať želatínu. Roztopíme si čokoládu so šľahačkou, zohrejeme k varu. Na trikrát pridáme k roztopenej čokoláde a premiešame. Pridáme napučanú želatínu a rozmiešame. Pridáme gin a grepovú pastu a ponorným mixérom premixujeme. Prikryjeme fóliou a dáme zachladiť.

Pripravíme si curd. Všetky suroviny okrem masla spolu zmiešame a na mierom plameni zahrievame, kým nezhustne. Potom pridáme maslo a  povaríme do ďalšieho zhustnutia. Nakoniec vmiešame namočené plátky želatíny a rozmiešame. Necháme vychladnúť.

Potom si upečieme korpus. Bielky vyšľaháme s troškou cukru do tuha. Ostatné suroviny si spolu zmiešame a na 3x pridáme sneh. Premiešame a vylejeme na formu a dáme piecť na 180 stupňov na 12 minút. Medzitým si nachystáme vykrajovačky a čokoládu na vymazanie formy. Roztopíme si čokoládu s kakaovým maslom. Potom si ju rozdelíme na dve farby a  prifarbíme jednu polku na ružovú a premixujeme ponorným mixérom. Čokoládu necháme vychladnúť na 28 stupňov.

Upečený korpus necháme chvíľku vychladnúť a ten čas využijeme tak, že si pripravíme korunku, ktorú budeme potrebovať na záverečné zdobenie. Z fondánu si vyrežeme malú korunku a necháme ju vytvrdnúť. Po vychladnutí korpus vykrojíme vykrajovačkami, v ktorých ten korpus aj necháme. Na neho navrstvíme schladený curd a dáme zamraziť. Do studených foriem do každého otvoru nalejeme čokoládu dáme medzi dva plechy mriežku a rýchlo otočíme, aby zbytok čokolády vytiekol a ostal nám tam len jemný film.

Tak isto to urobíme aj s ružovou čokoládou. Formy dáme do chladu. Potom by sme mali mať primrznuté vykrajovačky, tie si vyberieme z formičiek a dáme nabok. Vyberieme z chladu mousse a prešľaháme ho. Preložíme do cukrárskeho vrecka a nachystáme si silikónové formy s čokoládou. Do nich aplikujeme mousse asi do trištvrte. Potom do každého otvoru zastrčíme korpus s curdom z vykrajovačky. Zarovnáme, prikryjeme fóliou a dáme primrznúť.

Potom si urobíme zrkadlovú polevu. Vodu so želatínou si dáme napučať. Medzitým zahrejeme vodu, cukor a kondenzované mlieko na bod 103 stupňov. Horúcou masou zalejeme čokoládu, pridáme kukuričný sirup, premiešame mixérom a necháme schladnúť na 35 stupňov a prifarbíme ružovou farbou. Potom necháme ešte chvíľu vychladnúť cca 30 stupňov a môžeme si nachystať kocky z formy.

Do každej zapichneme špáradlo, aby sa nám lepšie vyberali a potom po jednom hneď omočíme v poleve. Zapichneme do polystyrénu a necháme stuhnúť. Medzitým si môžeme ozdobiť ostatné kocky – farbou z airbrushu, kakaovým maslom a zlatom. Potom si postupne všetky kocky poukladáme na podstavce a dozdobíme kvetmi, korunkou a pistáciami.

Velur – rozpustiť čoko, čo ostala po vylievaní kociek na 40  stupňov, postriekať. 

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE