No nevyzerá táto ementálová torta s myšiakom skrátka úžasne? V relácii Pečie celé Slovensko ju upiekla a vyzdobila súťažiaca Anička. Doma si ju môžete ozdobiť podľa vlastných preferencií, ale rozhodne ju odporúčame vyskúšať. Ukrýva v sebe višne a krém z gaštanového pyré, ricotty a mascarpone. Neznie to fantasticky?
Suroviny na cesto:
- 8 vajec
- 8 PL práškového cukru
- 6 PL oleja
- 8 PL polohrubej múky
- 4 PL kakaa
- 1 PL kypriaceho prášku
- 400 g mrazených višní
- višňový džem na potretie
Suroviny na krém:
- 500 ml mlieka
- 1 ks pudingového prášku
- 3 PL kryštálového cukru
- 250 g masla
- 150 g práškového cukru
- 450 g gaštanového pyré
- 250 g ricotty
- 250 g mascarpone
Modelovanie:
- 1 kg poťahovej hmoty na tortu
- Farby žltá, oranžová, hnedá
- Farby sivá, čierna, baby ružová
Postup prípravy torty:
- Korpus – žĺtky s cukrom vyšľaháme na penu, pridáme olej, potom múku, kakao, kypriaci prášok a premiešame.
- Z bielkov vyšľaháme sneh a zľahka ho vmiešame do žĺtkovej masy. Pripravené cesto rozdelíme na polovicu a vylejeme do dvoch foriem (priemer 20 cm) vystlaných papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 35minút. Po 20 minútach korpusy prikryjeme papierom na pečenie.
- Višne necháme rozmraziť. Šťavu z nich použijeme na poliatie korpusov, aby boli vláčnejšie.
- Po úplnom vychladnutí korpusov, každý prerežeme na dve časti. Prvý korpus pokropíme višňovou šťavou a potrieme višňovým džemom. Následne nanášame krém a poukladáme višne. Postup zopakujeme dvakrát a posledný korpus a tortu potrieme zvyšným krémom. Z vychladnutej torty odrežeme trojuholník a obtrieme krémom.
- Tortu potiahneme poťahovou modelovacou hmotou, ktorú sme zafarbili na žlto. Potom nanesieme druhú vrstvu, ktorú sme zafarbili žltou, oranžovou farbou. Do hmoty povykrajujeme otvory rôznych priemerov imitujúcich otvory v syre ementál. Výsledný efekt zvýrazníme prifarbením jemne hnedou farbou.
- Z modelovacej hmoty si vymodelujeme sivé myšky, myšky uložíme do dier v syre ementál a okolo torty.
- Postup krém. Z mlieka, pudingového prášku a kryštálového cukru uvaríme puding. Povrch pudingu zakryjeme potravinárskou fóliou, aby neobschol a necháme vychladnúť.
- Maslo necháme zmäknúť a ricottu dáme do sitka, aby odtiekla prebytočná tekutina.
- Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny a potom doň dôkladne po častiach zašľaháme vychladnutý puding izbovej teploty. Do krému zašľaháme opatrne ricottu a mascarpone a zmäknuté gaštanové pyré.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko