RECEPT: Citrónová torta s mangovou plnkou z Pečie celé Slovensko

Príprava domácej torty nie je ničím jednoduchým, no ani nemožným. Stačí trochu zručnosti a vykúzliť môžete napríklad aj túto trojposchodovú tortu z relácie Pečie celé Slovensko od súťažiacej Alenky. Torta kombinuje sviežu chuť citróna, exotickú chuť manga a lahodnú chuť creame cheese. Ako si ju vyzdobíte, je už len na vás. Oslávenec však bude isto nadšený a každý, kto si na torte bude pochutnávať, tiež.

3. poschodie (korpus na 16 cm vysokú formu):

  • 4 bielky
  • 120 g kryštálový cukor
  • 100 g polohrubej múky
  • 60 g mandľovej múky
  • 1/2 prášku do pečiva

Suroviny na mangovú plnku:

  • 500 g cream cheese
  • 150 g šľahačkovej smotany
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkového cukru
  • 500 g mangového pyré
  • 1 zrelé mango

2. poschodie (korpus na 3 x 20 cm formy):

  • 600 g polohrubej múky
  • 6 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 600 g masla izbovej teploty
  • 450 g kryštálového cukru
  • kôra z 3 bio citrónov
  • 12 vajec
  • 12 polievkových lyžíc bazového sirupu

Swiss meringue:

  • 14 bielok
  • 750 g kryštálový cukor
  • 800 g masla

Citrónový krém:

  • 9 vajec
  • 3 žĺtka
  • kôra z 5 bio citrónov
  • 420 ml citrónovej šťavy
  • 450 g kryštálový cukor

Citrónový maslový krém:

  • 600 g masla
  • 400 g práškového cukru
  • kôra z 6 bio citrónov
  • šťava zo 4 citrónov

1. poschodie (korpus na 2 x 24 cm formy):

  • 12 vajec
  • 360 g kryštálový cukor
  • 480 g polohrubej múky
  • 1 a 1/2 kypriaceho prášku do pečiva

Postup prípravy torty:

  • 3. poschodie – bielky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme žĺtka, obidve múky s práškom do pečiva a vylejeme do vymastenej formy s priemerom 16 cm a upečieme pri teplote 180 °C asi 25 min.
  • Plnka – cream cheese vymiešame so šľahačkou, cukrom a vanilkovým cukrom, do toho zašľaháme 150 g mangového pyré.
  • 2. poschodie – zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a soľou. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme citrónovú kôru, po jednom zapracujeme vajíčka a nakoniec bazový sirup. Na záver ručne vmiešame múčnu zmes. Vylejeme do foriem a pečieme na 170 °C asi 25 min.
  • Citrónový krém – všetky suroviny dáme do hrnca a uvaríme hustý krém, ktorý prepasírujeme cez sitko a necháme vychladnúť. 
  • Citrónový maslový krém – maslo šľaháme do peny, pridáme práškový cukor, potom kôru a nakoniec veľmi pomaly zašľaháme šťavu z citrónov.
  • 1.poschodie – bielky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme žĺtka, múku s práškom do pečiva a vylejeme do vymastených foriem s priemerom 24 cm. Pečieme pri teplote 180 °C približne 25 min. Na plnenie použijeme citrónový krém a maslový krém. Korpusy navlhčíme bazovým sirupom.
  • Swiss meringue – bielky s cukrom zahrejeme vo vodnom kúpeli na teplotu cca 70 °C, potom šľaháme do peny až do vychladnutia a postupne zapracujeme maslo. Krémom obtrieme všetky tri poschodia

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE