Milovníci exotického manga, hláste sa! Mango je v našom jedálničku stopercentne vítané, pretože je zdravé a plné živín. Je napríklad bohaté na vitamín C a betakarotén, čo sú silné antioxidanty. Vychutnať si šťavnaté mango môžete aj vo forme lahodného dezertu. Čo tak vyskúšať cheesecake s mangovo-pomarančovým želé, ktorý v relácii Pečie celé Slovensko pripravil Marek? Hor sa do pečenia a zdobenia!
Cesto:
- 300 g hladká múka
- 150 g maslo
- 90 g práškový cukor
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 20 g kakao
- 1 pomaranč - strúhaná pomarančová kôra
- štipku škorice, anízu, feniklu a soli
Náplň:
- 500 g mascarpone
- 250 g jemný tvaroh
- 150 ml šľahačka
- 150 ml kyslá smotana
- 3 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 1 rumový cukor
- 60 g kryštálový cukor
- 15 g Zlatý klas
- šťava z jedného pomaranča
Postup:
- Zapneme rúru na 170 °C
- Cesto vypracujeme zo všetkých surovín tak, aby sme ho dlho nemiesili. Dáme schladiť a následne nastrúhame na strúhadle s veľkými otvormi do formy s ø cca 24 cm. Hrúbka cesta by mala byť asi do max. 1 cm, s tým, že cesto nepritláčame. Malo by byť trocha nadýchané.
- Dáme zapiecť asi na 10-15 min pri 170-180 °C.
- Suroviny určené na náplň zmiešame a vylejeme na zapečený sušienkový korpus.
- Pečieme pri 135 - 145°C asi 40 min.
- Vyberieme dobre dáme schladiť.
Mangovo-pomarančové želé:
- 1 ks zrelé mango alebo 350 ml mango pyré
- 80 ml pomarančová šťava
- 40 g kryštálový cukor
- 1 číre želé-agar nie želatína
- 200 ml voda (podľa potreby)
Postup:
- Mango olúpeme a dužinu obrežeme okolo kôstky. Dužinu dobre rozmixujeme ponorným mixérom.
- Keď je potrebné, pridávame vodu. Prelejeme cez sitko. Takto dostaneme mangové pyré.
- Pridáme pomarančovú šťavu, kryštálový cukor a želé.
- Povaríme a vylievame na povrch vychladeného cheesecaku.
Zdobenie:
- 3 bielky šľaháme spolu s 210g kryštálového cukru
- Urobíme pusinky, ktoré môžeme dofarbovať tak, že do zdobiaceho vrecka špajľou rozotrieme gélové farbivo a následne pridáme sneh.
- Pusinky striekame na papier na pečenie. Sušíme pri 110 °C.
- Na už vychladnutý cheesecake robíme zvolené ornamenty zvyšným snehom, ktoré môžeme opáliť flambovacou pištoľou.
- Ďalej na zdobenie použijeme jedlé kvety.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko