Pečený čaj - zahreje i posilní imunitu: Tipy, ako a z čoho ho pripraviť

Doma vyrobený pečený čaj pripravovali úplne bežne naše babičky, prababičky, ako aj ich rodičia, a to podľa svojich vlastných receptov. Postup prípravy pečeného čaju sa neraz teda dedí z pokolenia na pokolenie. Klasický pečený čaj piekli z ovocia, ktoré si dopestovali vo svojich záhradách. Pečený čaj doma potom skladovali v zaváraninových fľašiach, a to predovšetkým pre dlhé zimné večery.

Pri bežnom ovocnom čaji sa zvykne zalievať zmes sušeného ovocia a sušených kvetov. Niekedy obsahuje ovocný čaj aj lístky zeleného či čierneho čaju. Hlavným rozdielom od klasického čaju je, že pečený čaj vzniká pečením čerstvého ovocia a nie sušením kúskov ovocia a byliniek. Pri pečenom čaji sa teda nelúhujú kúsky sušeného ovocia a kvetov.

Pečený čaj – čo to je a ako ho pripraviť?

Podľa rôznych legiend a ľudových bájí bol čaj ako taký objavený pred viac než 5000 rokmi cisárom Šen-nungom, ktorý okrem neho vraj vymyslel aj legendárnu čínsku medicínu a poľnohospodárstvo. Podľa tejto báje pil cisár vždy len prevarenú vodu, a to až dovtedy, kým mu na jednej z jeho ciest do hrnčeka nespadli listy čajovníka.

Domáci pečený čaj je tvorený z kúskov lahodného čerstvého ovocia doplnený o takzvané vonné korenie, ktoré dodá celému nápoju tú pravú arómu.

  • Rôzne druhy pečených čajov sú čisto 100 percentne prírodné produkty, ktoré začína obľubovať čoraz viac ľudí, a to najmä kvôli ich priaznivým účinkom na organizmus.
  • V pečenom čaji nenájdete žiadne umelé farbivá, sladidlá či iné konzervanty, ktoré sa do väčšiny nami známych čajov bežne pridávajú.
  • Pečený čaj vyrobíte doma tak, že v ňom jednoducho budete mať len to, čo doň sami pridáte.

Pečený čaj – zahreje a posilní imunitu

Výrobu pečeného čaju zvládne skutočne každý! Ide o zmes nadrobno nakrájaného ovocia, ktoré sa pečie s cukrom a koreninami, a dohromady tak vytvoria lahodnú zmes.

Pečený čaj z ovocia, ktorý si pripravíte doma, neobsahuje žiadne umelé dochucovadlá či farbivá.

  • Pečený čaj sa dá konzumovať po celý rok.
  • V zime 2 – 3 lyžičky zmesi zalejete horúcou vodou, v lete minerálkou s ľadom a v okamihu máte osviežujúci ľadový nápoj.

Pečený čaj si môžete pripraviť presne podľa svojich predstáv. Môžete použiť ako čerstvé, tak aj mrazené či kompótové alebo sušené ovocie. Pohrajte sa so svojimi chuťami a vôňami a vytvorte si dokonalú zmes presne na mieru vašej chuti.

Pri príprave pečeného čaju sa nechajte inšpirovať:

  • pečený čaj z jabĺk,
  • pečený čaj z ríbezlí,
  • pečený čaj so zázvorom,
  • jesenný pečený čaj - - k jablkám ako tradičnému jesennému ovociu pridajte celú škoricu, klinčeky, badián, med a troška rumu,
  • vianočná verzia pečeného čaju - jeho tajomstvo tkvie v použití ovocia a perníkového korenia,
  • pečený čaj slivka,
  • pečený čaj marhuľa,
  • prírodný pečený čaj,
  • pečený čaj s bylinkami - ideálne je použiť mätu či medovku,
  • pečený čaj s korením - ako napríklad škorica, zázvor, badián, kurkuma, klinčeky či vanilka.

Neprehliadnite: Tieto čaje majte VŽDY poruke! Pomôžu pri zápale, strese, ale aj ako prevencia proti chorobám

Ako sa pripravuje pečený čaj?

Príprava pečeného čaju je veľmi jednoduchá a rýchla a navyše - zužitkujete pri nej takmer akékoľvek ovocie. 

  • Chutnú kombináciu predstavuje napríklad zmes jabĺk, hrušiek a zázvoru, ktorú doplníte trochou citrónu, alebo čaj z pomarančov, mandarínok, limetiek, škorice a badiánu.
  • Záhradná zmes z ríbezlí, malín, jahôd alebo ostružín je taktiež výborná voľba.

POZOR - banány sa na prípravu pečeného čaju použiť neodporúčajú.

Nebojte sa pridať koreniny!

  • Výborne sa hodia škorica či zázvor, ktoré majú zahrievacie účinky, klinčeky.
  • Badián sú výborným zdrojom antioxidantov.
  • Kurkumu si obľúbite nielen vďaka jej protizápalovým účinkom.
  • Vanilka je zase skvelá na príjemné dochutenie.

Vhodné sú aj bylinky, ako mäta alebo medovka. Nezabudnite na cukor, ktorý slúži ako konzervant.

  • Použiť môžete biely aj trstinový, jeho množstvo sa odvíja od sladkosti ovocia a tiež od toho, ako veľmi sladký čaj chcete mať.
  • Pokiaľ si chcete vyrobiť čaj zdravší, použite med, pri výrobe nesladeného variantu môžete cukor úplne vynechať.
  • Do pečeného čaju môžete pridať aj rum, slivovicu alebo griotku.
  • Zvýraznia chuť a alkohol zmes zakonzervuje, takže hotový čaj dlhšie vydrží.

Čo na pečený čaj potrebujete?

  • 2 kg ovocia podľa vlastného výberu
  • 300 gramov cukru – množstvo prispôsobte svojej chuti
  • med - podľa chuti
  • korenie - klinčeky, badián, škorica, zázvor - podľa chuti

Predhrejte rúru na 180 °C. Umyté ovocie nakrájajte na kúsky a rozložte na plech. Ak pridávate citrusy a sú v BIO kvalite, nelúpte ich. Vďaka kôre bude čaj voňavejší. Takisto nemusíte od šupky očistiť ani jablká či hrušky. Citrón alebo limetku nakrájajte na kolieska a poukladajte navrch. Potom ovocie rovnomerne posypte cukrom. Pečte vo vyhriatej rúre približne 30 minút. Upečené ovocie vyberte z rúry a podľa chuti ešte prelejte medom. Horúcu ovocnú zmes preložte do pripravených sterilizovaných pohárov s uzáverom. Naplnený pohár ihneď zatvorte a prevráťte uzáverom nadol. Nechajte pod utierkou pomaly vychladnúť.

Ak si chcete pripraviť pečený čaj, trochu zmesi dajte do hrnčeka a zalejte horúcou vodou. Na to, aby bol výsledný nápoj lahodný, vám postačia 2 až 3 čajové lyžičky. Zmes zamiešajte a môžete podávať.

Tip redakcie - trvanlivosť pečeného čaju bude dlhšia, ak ho budete skladovať v menších zaváraninových pohároch. Pečený čaj skladujte chlade a tme.

Odporúčame aj: Ľadový čaj alebo ice tea: Pripravte si dokonalé letné osvieženie!

Recept na pečený čaj

Umyté a neolúpané plody nakrájajte na menšie kúsky. Zmes položte na pekáč, dajte do predhriatej rúry na 35 – 40 minút a občas premiešajte. Ovocie počas pečenia povolí a pustí šťavu. Po upečení ešte horúcu zmes plňte do pripravených menších pohárov, uzavrite, postavte hore dnom a nechte vychladnúť. Potom uložte na tmavé miesto.

Skladovanie pečeného čaju

Hotový pečený čaj po otvorení skladujte v chladničke a spotrebujte do 14 dní. Pokiaľ ho chcete skladovať dlhšie, je nutné ho zavariť.

Ako dlho vydrží pečený čaj?

Keďže pečený čaj nie je úplne klasický druh čaju, tak aj tento produkt má svoju trvanlivosť. Tá sa pri správnom postupe výroby odhaduje na viac než pol roka.

  • Absolútnym základom, ktorým predĺžite trvanlivosť pečeného čaju, je poriadne zatiahnutie zaváraninovej fľaše a jej otočenie hore dnom.
  • Trvanlivosť tomuto produktu pridáva aj alkohol.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE